10 uur lang spektakel op Theater aan Twater

STRAATFESTIVAL PAKT OOK DIT JAAR UIT MET TOPARTIESTEN VAN OVER HELE WERELD

De hiphop-clowns van Starbugs.
RV De hiphop-clowns van Starbugs.
Het programma voor de elfde editie van Theater aan Twater is compleet. Op zaterdag 18 juni brengt het gratis festival opnieuw het kruim van de nationale- en internationale straattheaterwereld naar Boom.

Theater aan Twater is al jaren een van de absolute publiekstrekkers in Boom. Nadat het straattheaterfestival vorig jaar zijn tiende editie beleefde en een recordaantal van 15.000 bezoekers lokte, leek het hoogtepunt te zijn bereikt. Toch heeft de organiserende vzw Kaaimannen nog ambitie genoeg om verder te blijven gaan. "De gedachte om te stoppen heeft ons zeker beziggehouden. Zo'n dertig seconden lang", glimlacht voorzitter Peter De Ridder.

Het Italiaanse Eventi Verticali brengt verticaal theater.
RV Het Italiaanse Eventi Verticali brengt verticaal theater.

Zaterdag

"Het zal natuurlijk niet eenvoudig zijn om de vorige editie te overtreffen. Maar we maken ons sterk dat we ook nu weer met een heel indrukwekkend programma kunnen uitpakken. Net als vorig jaar kiezen we ervoor om Theater aan Twater op zaterdag in te richten in plaats van op vrijdagavond. We starten om 14 uur en gaan door tot middernacht. We trakteren het publiek dus op tien uur gratis acrobatie- en theaterspektakel."


Het wordt onder meer uitkijken naar de act van het Italiaanse Eventi Verticali, dat het festival mag afsluiten. "De Italianen brengen verticaal theater, met verwonderlijke acrobatie", licht programmator Patrick Poppe toe. "Ze werken daarbij met videoprojecties die geïnspireerd zijn door stripverhalen en videospelletjes uit de jaren '80, zoals Pac Man en Super Mario. Het wordt een show om met ingehouden adem naar te kijken."


Andere headliners zijn de Gillende Keukenprins, een Nederlander die kan koken, orgel spelen en drummen tegelijkertijd, en koorddanser Didier Pasquette van Cie Altitude, die zijn kunsten komt tonen op negen meter hoogte op een koord van amper anderhalve centimeter dik. Ook niet te missen: de goochelact van het Zwitserse Izimagic, de acrobatie van The Black Blues Brothers, de hiphop-clowns van Starbugs en de Australische Betty Brawn, de sterkste vrouw ter wereld.

The Black Blues Brothers brengen acrobatie met Afrikaanse flair.
RV The Black Blues Brothers brengen acrobatie met Afrikaanse flair.

Vrouw zonder hoofd

"Wie tegen een stootje kan, moet zeker langs The Paradox Miller Show, een van de laatste rondreizende freakshows ter wereld. Je kan er onder meer kennis maken met Ilonka, de vrouw zonder hoofd, de burlesque stripster Marlène Dubois en de wereldberoemde Zamora, die met plezier brandende gloeilampen eet, op gebroken glas wandelt of een paar brochettestokken door zijn huid steekt", aldus Poppe.


"Elke act wordt meermaals hernomen, waardoor er in totaal zo'n vijftig voorstellen te bekijken zijn", vertelt De Ridder. "Om wat meer ruimte te creëren, breiden we het festivalterrein met zo'n zestig meter uit tot achter het Feestpaleis. De Food Corner wordt achteruit geschoven tot tegen de dijk. Ook aan de voetbalsupporters wordt gedacht: om 15 uur zenden we de EK-match tussen België en Ierland op groot scherm uit op de Heldenplaats."


Eén dag eerder, op vrijdag 17 juni, wordt de Heldenplaats al ingepalmd door het jaarlijkse Oktoberfest. Bezoekers mogen zich verwachten aan veel bier en optredens van De Natte Gazette en Op Losse Schroeven. Het feestweekend wordt op zondag 19 juni afgesloten met de derde editie van het Ubuntu Festival. Daar zijn onder meer Buurman, Radio Oorwoud en de Bob Marley-coverband Rootsriders te gast.


Het programma van Theater aan Twater is te bekijken op de website www.kaaimannen.be