'Tovertafel' houdt senioren actief

Op de tafel worden beelden geprojecteerd om beweging en interactie bij ouderen met dementie te stimuleren.
Foto De Freine Op de tafel worden beelden geprojecteerd om beweging en interactie bij ouderen met dementie te stimuleren.
Woonzorgcentrum Den Beuk kan deze maand uitpakken met een opvallende nieuwigheid: een zogenaamde 'Tovertafel'. Dat is een technologisch snufje waarbij interactieve spelletjes worden geprojecteerd om beweging en interactie te stimuleren bij bewoners met dementie.

De 'Tovertafel' is eigendom van IMSIR, maar wordt twee keer per jaar uitgeleend aan de woonzorgcentra in de regio. Deze maand kunnen de bewoners van WZC Den Beuk in Boom voor het eerst met het speeltje kennismaken. Echte magie komt er natuurlijk niet aan te pas: er hangt een beamer boven een tafel en die projecteert daar interactieve lichtprojecties op, zoals fladderende vlinders of een bewegende strandbal.


"De geprojecteerde spellen zijn speciaal ontwikkeld voor ouderen met midden tot zware dementie", legt OCMW-voorzitter Inge De Ridder (N-VA) uit. "Sensoren meten de hand- en armbewegingen en de spellen reageren daarop. Alle spellen zijn gebaseerd op vierjarig wetenschappelijk onderzoek en zijn realistisch. Zo kunnen er op de tafel digitale herfstbladeren neerdwarrelen die de ouderen op een hoop vegen. Daarvoor moeten ze voorover buigen en hun armen bewegen."


De 'Tovertafel' heeft al meermaals zijn nut bewezen. "Andere woonzorgcentra die de tafel al gebruiken, merken dat zelfs bewoners die normaal aan tafel passief voor zich uit zitten te kijken, nu actief meespelen", zegt De Ridder. "Iedereen doet mee op zijn eigen niveau. Sommige bewoners staan op en reiken over tafel, anderen volgen de projecties met hun ogen en steken voorzichtig hun hand uit. De 'Tovertafel' stimuleert op die manier beweging en sociale interactie." (BCOR)