"Subsidie moet debacle verbergen"

OPPOSITIEPARTIJ BOOM ÉÉN KRITISCH VOOR BOUWPROJECT BLAUWSTRAAT

Deze panden in de Blauwstraat worden afgebroken voor sociale woningen.
Foto Laenen Deze panden in de Blauwstraat worden afgebroken voor sociale woningen.
Oppositiepartij Boom één haalt scherp uit naar het leegstandsbeleid van het gemeentebestuur. "Het plan om leegstaande panden op te kopen en te vervangen door een winkelpand met sociale koopappartementen loopt uit op een debacle", klinkt het. "Het is een moeilijk dossier", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Dany Bosteels (Open Vld), "maar we gaan ermee door."

Het Boomse gemeentebestuur voert al jaren een strijd tegen leegstand door leegstaande panden in het dorpscentrum te laten opkopen door de sociale huisvestingsmaatschappij Goed Wonen Rupelstreek. Opzet is de verouderde panden te slopen en ze te vervangen door een nieuwbouw met een winkelpand op het gelijkvloers en sociale koopappartementen op de verdiepingen. Alleen hangt er aan dat project een stevig prijskaartje vast, zo weet oppositiepartij Boom één.

"Onverkoopbaar"

"Het nieuwbouwproject op Blauwstraat 61-65 - het enige dat op korte termijn uitvoerbaar is - zou in totaal bijna anderhalf miljoen euro kosten, meer dan 180.000 euro duurder dan voorzien", zegt Peter De Ridder (Boom één). "Voor Goed Wonen Rupelstreek is het project financieel dan ook een moeilijk verhaal. Bovendien zijn de zogezegd sociale koopappartementen die er worden gebouwd, piepklein en erg duur. De ruimste flat zou maar 78,5 vierkante meter zijn en ruim 228.000 euro kosten. Dat is zelfs duurder dan sommige gewone koopappartementen van Schorrezicht. Onverkoopbaar dus."


De Ridder vervolgt: "De privé-investeerder die mee in het project is gestapt, is de Argentabank uit diezelfde Blauwstraat. Het hele project realiseert dus de verhuis van één bank, zonder dat er ook maar één winkel bijkomt. Ieder weldenkend mens zou dit project stopzetten, maar wat beslist ons gemeentebestuur? Om Goed Wonen Rupelstreek bij hoogdringendheid een subsidie van 150.000 euro toe te kennen om het project snel te kunnen opstarten. 150.000 euro belastinggeld dat gebruikt wordt om een debacle te verbergen en de nieuwbouw klaar te krijgen voor de volgende verkiezingen."

"Woord houden"

Schepen van Ruimtelijke Ordening Dany Bosteels (Open Vld) zegt dat Boom één over achterhaalde cijfers beschikt. "Na een onderhandelingsprocedure hebben we de prijzen van de sociale koopappartementen kunnen laten dalen. Zo zou het duurste appartement geen 228.000 maar 185.000 euro meer kosten. Als je er dan ook nog rekening mee houdt dat er voor de appartementen van Schorrezicht 21 procent btw bijkomt, in plaats van 6 procent voor sociale appartementen, dan kom je daar al snel aan een hogere prijs." Bosteels ontkent niet dat het college een subsidie van 150.000 euro heeft toegekend aan de sociale huisvestingsmaatschappij. "Het is een moeilijk dossier", geeft hij toe. "Maar we zijn dit engagement samen met Goed Wonen Rupelstreek aangegaan en we willen ons daaraan houden. Als we de sociale huisvestingsmaatschappij kunnen helpen om dit project te realiseren, dan doen we dat. We nemen onze verantwoordelijkheid op."