"Niet alleen muziek, ook randanimatie maakt van Ubuntu topfestival"

Sjoelbakken op het festivalterrein.
Foto Laenen Sjoelbakken op het festivalterrein.
De vijfde editie van het wereldfestival Ubuntu Festival in het gemeentepark van Boom was de meest succesvolle tot nog toe. Met 1.000 bezoekers was zaterdag een eerder kalme dag, maar met bijna 8.000 aanwezigen maakte zondag dat ruimschoots goed.

"Op zondag hebben al onze medewerkers moeten aanmoedigen om zoveel werk af te krijgen", lacht ondervoorzitter Sven Cools. "Ook op ons tweede, nieuwe podium tussen de bomen was het permanent op de koppen lopen. Het was mooi om te zien hoe het publiek niet enkel voor de muziek kwam, maar ook alle randanimatie aandacht gaf. Zo stond er een kubbtornooi, een wereldmarkt en heel wat workshops op het programma. Ouders konden hun kinderen met een gerust hart achterlaten bij de vertellingen om zelf van de muziek te gaan genieten. Een absolute topeditie."


Het Ubuntu Festival is vijf jaar geleden opgericht door het vrijwilligersteam van het vroegere wereldfestival Mano Mundo in De Schorre. "De eerste jaren was het nog even zoeken naar vrijwilligers en moesten we rekenen op de steun van onze collega's van Theater aan Twater", gaat Cools verder. "Maar sinds vorig jaar hebben een heleboel jeugdverenigingen hun schouders onder Ubuntu gezet, waardoor we het nu zelfstandig kunnen dragen. De jeugdverenigingen organiseren de eerste festivaldag met deejays en het oorspronkelijk team draagt de zondag. We hebben ons hoogtepunt bereikt. Als we de natuur van het park willen respecteren, mogen we niet groter worden dan dit." (BSB)