"Meer tijd voor onze eigen tuin"

BLOEMENZAAK MAMPAEY SLUIT NA 31 DECEMBER DE DEUREN

De familie Mampaey: Paul (88), Mit (60), Raf (52), Jeanne (83) en Kris (59).
De Freine De familie Mampaey: Paul (88), Mit (60), Raf (52), Jeanne (83) en Kris (59).
De bekende bloemen- en plantenwinkel Mampaey, in de Kerkhofstraat, is aan zijn laatste weken toe. Na 31 december trekt de familie Mampaey er definitief de stekker uit wegens gebrek aan opvolging. Zo valt het doek over de bijna 65 jaar oude familiezaak. "Er gaat meer tijd vrijkomen om met de eigen tuin bezig te zijn", luidt het.

Bloemen Mampaey is al jarenlang een begrip in Boom en omstreken. Is er een speciale feestdag of gelegenheid in aantocht, dan krijgt de bloemen- en plantenzaak steevast de grote massa over de vloer. Maar na 31 december zullen de klanten van Mampaey hun bloemen en planten elders moeten zien te kopen. De familiezaak houdt er dan, na meer dan zestig jaar, definitief mee op. De reden: een gebrek aan opvolging. Mit Mampaey (60), die vandaag samen met haar broers Raf (52) en Kris (59) de winkel uitbaat, gaat op pensioen en de kinderen hebben een andere carrière op het oog. Door de sluiting moeten vier voltijdse personeelsleden op zoek naar nieuw werk.

De bloemenzaak nu.
De Freine De bloemenzaak nu.

Geen overnemer

"We beseften dat dit er vroeg of laat zat aan te komen", vertelt Mit. "Dat onze kinderen de fakkel niet zouden overnemen, wisten we al langer. We hebben vervolgens met de collega's samengezeten en besloten dat het beter is de zaak te sluiten. Een overnemer zal er zeker niet komen. Onze huidige accommodatie is al bijna dertig jaar oud, terwijl de normen qua veiligheid en milieu alsmaar strenger zijn geworden. Een overnemer zou hier haast een nieuwbouw moeten zetten om voor de toekomst met alles in orde te zijn. Wat er wel met deze gronden zal gebeuren, is koffiedik kijken. Er zijn een aantal projectontwikkelaars die interesse hebben getoond, maar er is nog niets concreet."


Bloemen Mampaey is in 1955 opgericht door Paul Mampaey (88) en zijn echtgenote Jeanne Van Boxem (83). Toen al was de bloemen- en plantenzaak gevestigd in de Kerkhofstraat, zij het nog op de plaats waar nu supermarktketen Aldi zich bevindt. In de jaren '70 verhuisde de zaak naar de overkant van de straat, waar nu begrafenisondernemer Lenchant zit, om in 1988 nogmaals de oversteek te maken naar de huidige locatie. In datzelfde jaar namen kinderen Raf, Kris en Mit de fakkel van hun ouders over, al is en blijft Jeanne nog steeds het boegbeeld van de familiezaak. Zij is tot op de dag van vandaag haast dagelijks in de winkel terug te vinden.

Een penteking van de bloemenzaak uit de jaren '70.
De Freine Een penteking van de bloemenzaak uit de jaren '70.

Veertien

Spijt dat het verhaal van Bloemen Mampaey op zijn einde loopt, hebben de uitbaters naar eigen zeggen niet. "Ik ben al sinds mijn veertien in de winkel aan de slag, vaak zeven dagen op zeven", zegt Mit. "We hebben altijd hard gewerkt en hebben gelukkig weinig tegenslagen gekend. Maar ik ben nu op een punt gekomen dat ik kan zeggen: het is genoeg geweest. Ik leef dus naar onze laatste openingsdag toe met een heel goed gevoel. Er gaat daarna veel tijd vrijkomen om meer van het leven te genieten, vaker met de eigen tuin bezig te zijn en vaker een bezoek te brengen aan de kinderen en de ouders."

Trouwe klanten

Veel trouwe klanten vinden de sluiting wél jammer. "Daar sta ik heel erg van te kijken", geeft Mit toe. "Veel klanten maken er een groter drama van dan wij. Enkele weken geleden stond er hier nog een dame te huilen, precies of er iemand dierbaar was overleden. Toen we haar vroegen wat er was gebeurd, zei ze dat ze gewoon verdrietig was omdat de winkel zou sluiten. Er zijn ook al enkele klanten geweest die ons kwamen vragen of we toch écht niet nog wat langer willen openblijven. Maar de beslissing is genomen: 31 december is onze laatste openingsdag."