"Ik wil hen tonen zoals ze écht zijn, zonder pose"

FOTOGRAAF JO DE GROOTE BRENGT TIEN BEKENDE 'LOCALS' PUUR IN BEELD

Fotograaf Jo de Groote bij tien van de foto's uit zijn expo '24/7'.
Foto Laenen Fotograaf Jo de Groote bij tien van de foto's uit zijn expo '24/7'.
Fotograaf Jo de Groote (55) heeft gedurende 100 uur, verspreid over zo'n tien maanden, tien bekende Bomenaars gevolgd. De beelden die hij daarbij maakte, stelt hij nu tentoon in de reeks '24/7'. "Ik wilde het profiel van deze mensen schetsen, uitsluitend via beeldmateriaal", aldus Jo.

Tussen maart 2016 en januari 2017 volgde Jo de Groote tien Bomenaars in hun dagelijkse doen en laten. Bij die tien zaten burgemeester Jeroen Baert (N-VA), communicatieambtenaar Patrick Poppe, Eddy Stuer van vzw De Steenschuit, Frank Maeremans van sociale bouwmaatschappij Goed Wonen Rupelstreek, cultuurfunctionaris Alex Ramael, bedrijfsleider Paul Cornelis van Hoek 76 en Frans Tielemans van de Gemeentelijke Academie. Stuk voor stuk mensen die beroepsmatig of op sociaal en cultureel vlak zeer actief zijn en op hun eigen manier Boom beter proberen te maken.


"Elk van hen heb ik in totaal tien uur gevolgd", vertelt de Groote. "Om de vijf minuten maakte ik een foto. Zo heb ik 120 foto's per persoon. Het zijn zeker geen traditionele portretfoto's. Toen ik hen volgde, was ik als het ware een vlieg op de muur, een onzichtbare aanwezige. Mijn motto was: 'zien, horen en zwijgen'. Ik heb zelfs geen flits gebruikt. Ik wilde zo objectief mogelijk te werk gaan en de mensen tonen zoals ze werkelijk zijn. Zonder pose, niet gemaakt, naturel. Die aanpak heeft gewerkt. Na een tijdje vergaten ze dat ik van hen foto's stond te maken."

Geen uitleg

Het resultaat is de fotoreeks '24/7', die momenteel te bezichtigen is in het gemeentehuis. Alle foto's die De Groote van de tien Bomenaars heeft gemaakt, zijn er te bewonderen.


Van de burgemeester die deelneemt aan de 'Bestorming van de Bosstraat' tot de communicatieambtenaar die de Sint in Boom verwelkomt. "Als je iemand tien uur volgt, besef je waar iemand voor leeft en voor werkt. Dat is wat ik in deze reeks naar voren heb willen laten komen. Het is een profielschets, puur met beelden. Ik geef nergens uitleg bij. De beelden moeten voor zichzelf spreken."


"Eigenlijk is de fototentoonstelling de mooiste inburgeringscursus die je kan krijgen", glimlacht de fotograaf. "Je ziet iemand vergaderen, iemand anders die beslissingen neemt en nog iemand anders die de beslissingen uitvoert. Mensen stellen zich nogal snel de vraag: 'Wat doen die mensen allemaal?' 'Hoe brengen ze hun tijd door?' Wel, het antwoord zit in deze fotoreeks. Intussen heb ik al weet van andere mensen die bereid zijn om zich door mij te laten volgen en te fotograferen. Misschien komt er dus ooit nog een vervolg. Al ben ik op dit moment alweer bezig met geheel andere fotoprojecten."


De fototentoonstelling '24/7' is nog tot 24 april te bekijken in zaal Lombaerts in het Boomse gemeentehuis.