"Bouwproject in Blauwstraat blijft te duur"

KRITIEK OP GEMEENTELIJKE STEUN VAN 125.000 EURO AAN GOED WONEN

De sloop van het verwaarloosde pand in Blauwstraat 61-65 is volop aan de gang.
Ben Conaerts De sloop van het verwaarloosde pand in Blauwstraat 61-65 is volop aan de gang.
De gemeenteraad heeft een subsidie goedgekeurd aan sociale bouwmaatschappij Goed Wonen Rupelstreek voor de realisatie van het bouwproject Blauwstraat 61-65. Het gaat om 125.000 euro, 25.000 euro minder dan het eerder genoemde bedrag. Oppositiepartij Boom één blijft sceptisch. "Hier dreigt een financiële catastrofe."

Tijdens de gemeenteraad in februari gooide oppositiepartij Boom één al enkele bedenkingen over het nieuwbouwproject Blauwstraat 61-65 op tafel. Dat omvat een winkelruimte op de gelijkvloerse verdieping en vijf sociale appartementen op de verdiepingen. Dat de gemeente een subsidie van 150.000 zou toekennen aan sociale bouwmaatschappij Goed Wonen Rupelstreek om het project gerealiseerd te krijgen, viel bij de partij in de verkeerde aarde. De jongste gemeenteraad kreeg de discussie een vervolg, al zijn dan wel andere cijfers bovengehaald. In plaats van de aanvankelijk vernoemde 150.000 euro gaat het nu om een projectsubsidie van 'slechts' 125.000 euro.

Burgemeester Jeroen Baert.
Photo News Burgemeester Jeroen Baert.

Overlast

"Na een nieuwe onderhandelingsronde is de prijs van de aannemer met 40.000 euro gedaald", legt burgemeester Jeroen Baert (N-VA) uit. "Het gaat hier om een pand dat jarenlang door zigeuners werd bewoond - met allerlei overlast tot gevolg - en onbewoonbaar werd verklaard. Goed Wonen Rupelstreek zou van de overheid een subsidie van 120.000 à 160.000 euro krijgen als de bouwmaatschappij er sociale panden van maakt. Maar de overheid heeft haar pandenbeleid intussen gewijzigd en de subsidie geschrapt. Dat misgelopen bedrag passen wij nu met deze 125.000 euro subsidie bij."


Oppositiepartij Boom één is niet onder de indruk van de uitleg. "De kostprijs wordt hier kunstmatig naar beneden gehaald, maar het project blijft veel te duur", zegt Peter De Ridder (Boom één). "De kostprijs wordt vandaag geschat op ongeveer 1,3 miljoen euro, een 400.000 euro duurder dan de initiële raming. Bovendien dreigen de andere op stapel staande nieuwbouwprojecten van Goed Wonen Rupelstreek nóg duurder te worden omdat ze technischer nóg moeilijker uit te voeren zijn. Bovendien is de verkoopbaarheid van de sociale appartementen daar nóg minder zeker. Hier dreigt een financiële catastrofe."

Al belangstelling

"Over de verkoopbaarheid ga ik geen uitspraken doen", reageert burgemeester Jeroen Baert. "Ik heb geen glazen bol. Ik kan wel zeggen dat er voor het project Blauwstraat 61-65 al drie mails zijn binnengekomen van mensen die daar een appartement willen kopen. We zaten daar met een verwaarloosd pand - een half illegaal kraakpand eigenlijk - pal in onze winkelstraat. Als je meer beleving in ons handelscentrum wil creëren, kan je dat niet zomaar laten leegstaan en verkommeren. Door deze subsidie toe te kennen aan de sociale bouwmaatschappij, nemen we mee onze verantwoordelijkheid."