Zonneweelde wordt derde groter

UITBREIDING NODIG OMDAT EKSTERVELD ZAL SLUITEN

Directrice Diane Warnink en regiomanager Jan Ampe van Senior Living Group aan het deel dat zal worden afgebroken.
David Legreve Directrice Diane Warnink en regiomanager Jan Ampe van Senior Living Group aan het deel dat zal worden afgebroken.
Woonzorgcentrum Zonneweelde in Rijmenam start deze zomer - na tien jaar plannen maken - met ingrijpende uitbreidingswerken. Het centrum wordt zowat een derde groter. De bijkomende bedden moeten de sluiting opvangen van Eksterveld in Bonheiden.

De Senior Living Group, dat het woonzorgcentrum beheert, investeert ongeveer 16 miljoen euro in de vernieuwing van Zonneweelde, die uit twee fasen zal bestaan. Eerst komt er een L-vormige nieuwbouw op een stuk grond op het binnengebied achter het huidige woonzorgcentrum.

Na de eerste fase zou het woonzorgcentrum er zo uitzien.
Wannes Vansina Na de eerste fase zou het woonzorgcentrum er zo uitzien.

Oud deel afgebroken

"Op de gelijkvloerse verdieping komen 28 kamers en leefruimten, op de eerste een gesloten afdeling voor dementerenden. Die hebben we op dit ogenblik nog niet. Op de derde en vierde verdieping komt een twintigtal serviceflats", licht Diane Warnink, directeur van Zonneweelde, de bouwplannen toe. In de tweede fase zal het oudste gedeelte van het woonzorgcentrum (het meest rechtse in de Lange Dreef) worden afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouw.

33 extra kamers

"Het dateert uit de jaren '60, toen Zonneweelde werd opgericht als vakantiekolonie. Het voldoet niet meer aan de huidige normen. Rolstoelgebruikers kunnen bijvoorbeeld niet uit het raam kijken en de sanitaire cellen zijn veel te klein."


De nieuwbouw zal, hoewel ze iets moderner zal ogen, qua stijl aansluiten bij de bestaande architectuur. Na de volledige reorganisatie zal de totale oppervlakte 17.100 vierkante meter beslaan, of 5.577 meer dan vandaag.

Meer personeel nodig

"Het aantal kamers evolueert van 122 naar 155 en het aantal assistentiewoningen breidt uit van 14 naar 45. De nieuwe kamers zullen de sfeer van een hotel hebben", vat Warnink samen.


De serviceflats zijn extra in Bonheiden, maar bedden komen er in de gemeente niet bij. Zonneweelde neemt de erkenning van de rusthuisbedden van Eksterveld op de Putsesteenweg in Bonheiden (27 eenpersoonskamers) over, omdat dat eveneens tot de Senior Living Group behoort.


"Eksterveld is een oud rusthuis dat niet meer gerenoveerd kan worden. Het zal worden afgebroken op het moment dat de werkzaamheden in Zonneweelde klaar zijn. De bewoners zullen op dat ogenblik kunnen kiezen naar welk woonzorgcentrum ze gaan. Ten vroegste begin 2019 zal de verhuizing kunnen plaatsvinden", legt Jan Ampe, regiomanager van de Senior Living Group, uit.


Het personeel krijgt voorrang in Zonneweelde. "Momenteel tellen wij 105 medewerkers, maar dat zulen er na de uitbreiding natuurlijk meer worden", zegt Warnink. De plannen voor Zonneweelde gaan volgens de directrice al zeker tien jaar mee.