Red Rhinos maken zich zorgen om terreinen aan Mechelsbroek: “Renoveren en moderniseren om te kunnen blijven”

De verouderde kantine van de Red Rhinos is aan renovatie toe.
Marc Aerts De verouderde kantine van de Red Rhinos is aan renovatie toe.
De leden van de Red Rhinos hebben het tienjarige bestaan van hun lacrosseclub zaterdag in mineur gevierd. De club maakt zich zorgen over de toekomstplannen voor de sportvelden aan natuurgebied Mechelsbroek. “Ik garandeer dat de Red Rhinos in onze gemeente kunnen blijven”, zegt sportschepen Pascal Vercammen (Open Vld).

De Groen-fractie vroeg op de jongste gemeenteraad aan het bestuur naar een visie voor de sportterreinen aan Mechelsbroek. “De accommodatie is niet meer van deze tijd. Het gebouw dateert uit de jaren 70, werd niet meer gemoderniseerd en heeft dus een hoge ecologische voetafdruk”, zegt Groen-raadslid Jan Fonderie. “Wij willen niemand wegjagen, maar het is aan het gemeentebestuur om in dit dossier zijn verantwoordelijk te nemen en de site aan te pakken. Wij hebben de discussie rond de toekomst van de terreinen willen openen door te opperen dat we ook een andere weg uit kunnen met dit domein: bijvoorbeeld als speel- of geboortebos.”

“Aan deze plek zijn heel wat herinneringen verbonden. Het klopt dat het gebouw verouderd is, maar dit wil nog niet zeggen dat men moet slopen. Met enkele ingrepen kan het geheel moderner en energiezuiniger worden

Steffy Lombaert

Over die uitspraak zijn de Red Rhinos, de ploeg die exact tien jaar geleden ontstond als allereerste lacrosseclub van België, bezorgd. “We hebben heel even in Rijmenam getraind, maar al snel werden de terreinen aan Mechelsbroek onze thuis. We delen deze stek met de lokale hondenschool”, zegt Steffy Lombaert namens de ploeg. “Vanuit Bonheiden zijn onze leden -die toen uit Gent, Machelen, Buggenhout, Heist en meer kwamen- in hun eigen regio een nieuwe lacrosseclub gestart. België telt nu 8 teams bij de mannen en evenveel vrouwenploegen, maar wij zijn de pioniers van dat alles.”

“Aan deze plek zijn heel wat herinneringen verbonden. Het klopt dat het gebouw verouderd is, de kantine en de douches zijn aan renovatie toe. De ramen hebben nog enkele beglazing, dus we krijgen het hier in de winter maar met moeite warm. Maar dit wil nog niet zeggen dat men moet overwegen om de gebouwen te slopen. Met enkele ingrepen kan het geheel moderner en energiezuiniger gemaakt worden. En wanneer die investeringen gebeurd zijn, is het misschien mogelijk om hier ook andere clubs te laten sporten. Want mochten deze sportvelden verdwijnen, dan zouden ook wij naar Berentrode moeten verhuizen. Daar zitten nu al zoveel clubs samen dat het erg krap zou worden.”

Sportschepen Vercammen sust. “We kunnen op dit moment nog niet zeggen wat onze plannen zijn met dit gebied, omdat het meerjarenplan nog wordt opgemaakt. Ik kan dus ook nog niet beloven dat het gebouw zal worden gerenoveerd, want ik heb nog geen volledig zicht op onze financiële mogelijkheden. Ik ken wél het probleem van de site, en daar moet inderdaad iets mee gebeuren.”

Geen fruitbomen

“Het is zeker niet onze intentie om er plots fruitbomen te planten of een BMX-parcours in te richten, dit is een beetje bangmakerij van Groen geweest. Wij zijn enorm fier op de Red Rhinos, en willen hen graag helpen hun thuis te behouden. Mocht uiteindelijk blijken dat dit écht niet lukt op deze locatie, dan garandeer ik dat ze elders in onze gemeente terecht zullen kunnen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.