Oudste inwoonster Maria Yskout (105) gevierd

Burgemeester Guido Vaganee spreekt Maria toe.
repro Wannes Vansina Burgemeester Guido Vaganee spreekt Maria toe.
In het Rijmenamse rust- en verzorgingstehuis Zonneweelde werd gisteren Maria Yskout gevierd. Ze werd 105. Haar opvallende naam dankt ze aan haar grootvader Silvester, die op een ijskoude 31 december te vondeling werd gelegd.

Een delegatie van het gemeentebestuur zette Maria gisteren in de bloemetjes. Bijna een maand te laat - de jubilaris verjaarde al op 4 oktober - maar de vreugde was er niet minder om. De nagenoeg dove vrouw reageerde opgewekt op het hoge bezoek.


"Maria is onze oudste inwoner, al zou ik haar 85 hebben geschat. Je moet je reppen om haar te kunnen volgen - ze loopt wel met een wagentje, maar dat lijkt me meer voor de show. Haar handschrift is mooier dan het mijne. Dat zag ik toen ze het guldenboek tekende", zegt burgemeester Guido Vaganée (N-VA), die haar onder meer een fruitmand en bloemen namens het koninklijk paleis en Rijmheidebons namens de gemeente bracht. Nochtans was het leven niet altijd gemakkelijk. Van haar 4de tot 21ste levensjaar verbleef ze in een weeshuis in Arendonk nadat haar vader naar de oorlog was vertrokken. Haar moeder was ernstig ziek en zou na een kort verblijf in het weeshuis ook overlijden.


"Ik ging er naar school en na school moesten we borduren", vertelt ze. Bij haar thuiskomst in 1930 in Heist-op-den-Berg leerde ze de buurman Miel Boogemans kennen. Vijf jaar later huwden ze en Maria werd huisvrouw. Ze kregen twee dochters Lea en Yvonne, vijf kleinkinderen en vier achterkleinkinderen. "Ik nam de boerderij van vader over en heb nog goed kunnen boeren."

De 105-jarige tekent het guldenboek van de gemeente
repro Wannes Vansina De 105-jarige tekent het guldenboek van de gemeente

Jury

Op 87-jarige leeftijd besliste ze haar man Miel naar Zonneweelde te volgen, die drie jaar later overleed. Het meest in het oog springt naast haar uitzonderlijke gestel haar naam, die ze aan haar grootvader dankt. Hij werd in een vondelingenschuif gelegd. "Het kind moest een naam hebben. De jury zat aan tafel en de een zei 'ijs' en de ander 'koud'. En dat werd zijn naam." (WVK)

Maria Yskout terwijl ze het gildenboek van de gemeente tekende.
repro Wannes Vansina Maria Yskout terwijl ze het gildenboek van de gemeente tekende.