Leerlingen houden klimaatwandeling richting gemeentehuis: “Ik ben pas tien, ik wil nog leven zien”


David Legreve
‘Ik ben pas tien, maar wil nog leven zien’, ‘Het klimaat is het waard’, ‘Red het klimaat. Het is nog niet te laat’: kleuters en leerlingen van de basisscholen van Bonheiden Dorp en Rijmenam trokken vandaag in groep naar het gemeentehuis. Geen klimaatbetoging, wél een klimaatwandeling. “Op deze manier willen we aan het nieuwe gemeentebestuur vragen om ook de volgende zes jaar maximaal in te zetten op het klimaat”, klinkt het.

De scholen GeBo, GEKKO, Klim Op en De Knipoog organiseerden vanmorgen in het kader van Dikketruiendag een klimaatwandeling door het dorp van Bonheiden. Een duizendtal kleuters en leerlingen, onder begeleiding van leerkrachten en medewerkers van de scholen, tekenden present. “Het is geen betoging maar een wandeling met een aandachtsboodschap en de engagementsvraag aan het nieuwe bestuur om de volgende zes jaar ook maximaal in te zetten op het klimaat. We willen tonen dat we bereid zijn om samen te werken aan een betere leefomgeving en dus ook een betere toekomst voor ons en voor de volgende generaties”, zegt Dirk Goyvaerts, directeur van GEKKO. “Momenteel zetten we daar als school al op in en doen we verschillende acties. We sorteren afval, zetten natuurprojecten op,... We hopen dat de gemeente ook in de toekomst ons hierbij zal steunen.”

David Legreve

“Iedereen heeft wel een mening over de klimaatbetogingen, en dat is bij de ouders van onze school niet anders”, vertelt juf Ellen van GeBO. “Vandaar dat we hen op het hart hebben gedrukt dat we geen betoging organiseren, wel een klimaatwandeling met een positieve boodschap. Van spijbelen is er vandaag zeker geen sprake. Het is Dikketruiendag en dan organiseren we altijd een activiteit. Dit jaar kozen we voor deze klimaatwandeling.” Na een wandeling door het dorp ging het richting het gemeentehuis, waar de klimaatwandelaars werden opgewacht door een delegatie van het schepencollege. Onderwijsschepen Bart Vanmarcke (Open Vld) complimenteerde de kinderen voor hun zelfgemaakte spandoeken en burgervader Lode Van Looy (BR30) beloofde dat het bestuur zijn uiterste best zal doen deze legislatuur. “Milieu en klimaat moet je samen aanpakken. Daarom wil ik jullie ook vragen om jullie mee in te zetten voor het klimaat. Sorteer afval, laat papiertjes niet op de grond slingeren en doe de lichten in lege klaslokalen uit”, sprak Van Looy de kinderen toe.

David Legreve

Schepen van Milieu Mieke Van den Brande (CD&V) gaf aan dat de daken van het gemeentehuis en gemeenschapscentrum ‘t Blikveld nog plaats hebben voor zonnepanelen. “Maar we staan ook open voor jullie ideeën.” En die hadden de kinderen ook. “Waarom geen vliegende borstels en stofzuigers inzetten om de straten proper te houden? Misschien is de komst van windmolens een optie of kunnen de leerlingen met een afvalzakje naar school”, somde Goyvaerts enkele voorstellen op. De burgemeester en schepenen namen de ideeën mee.

David Legreve
David Legreve
David Legreve
David Legreve
David Legreve
David Legreve
David Legreve
David Legreve
David LegreveReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.