Jonge inbrekers krijgen twintig maanden met uitstel

MECHELEN - Een advocaat in de correctionele zittingszaal van de rechtbank in Mechelen
David Legreve MECHELEN - Een advocaat in de correctionele zittingszaal van de rechtbank in Mechelen
Twee achttienjarigen uit Schoten en Borsbeek hebben vanmorgen een celstraf van twintig maanden met uitstel gekregen. De twee werden schuldig bevonden aan een inbraak bij een koppel in Bonheiden. Daarbij raakte de zoon gewond. Hij kon de inbrekers op heterdaad betrappen en deelde mee in de klappen.

De inbraak dateert van oktober 2018. Twee inbrekers drongen de woning van een gezin uit Bonheiden binnen en doorzochten het huis. Het gezin was toen naar een jumping in Spanje. Een zoon die niet mee naar Spanje was, betrapte het duo op heterdaad. Er ontstond een gevecht en daarbij verloor een van de twee inbrekers zijn gsm-toestel. Op basis van die gsm werden de verdachten geïdentificeerd. Naast de twee achttienjarigen, identificeerde de politie ook nog een minderjarige. Hij pleegde mee de inbraak en kreeg al door de jeugdrechter een straf opgelegd. De twee achttienjarigen stonden vorige maand terecht.

Tweede kans

Een ervan gaf meteen toe dat hij een van de inbrekers was, de andere niet. Hij bleef ontkennen. Door het Mechelse gerecht werd hij aanzien als tipgever. “U had als enige een band met de slachtoffers en wist wanneer ze niet thuis waren”, zei rechter Jessica Bourlet in haar vonnis. De twee achttienjarigen kregen elk nog een tweede kans van de rechter. Zij legde hen een celstraf van twintig maanden met uitstel op. Er werden een hele reeks voorwaarden aan de straf met uitstel gekoppeld. De geldboete van 800 euro werd wel effectief opgelegd. In haar beraad hield de rechter niet enkel rekening met de jeugdige leeftijd van de twee. “Ook aan het feit dat jullie dachten dat de slachtoffers het niet erg zouden vinden omdat ze het financieel goed hadden, wordt zwaar getild”,besloot de rechter. 
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.