Bonheidense goudsmid Inneke is Antwerpse HIB’er (Handmade in Belgium) van het jaar

Inneke Goyvaerts aan haar werkbank
Dominique De Vlieger Inneke Goyvaerts aan haar werkbank
Goudsmid Inneke Goyvaerts (34 jaar) uit Bonheiden is dit jaar de ambassadrice voor de Antwerpse HIB’ers. HIB staat voor Handmade in Belgium. Inneke is reeds vijftien jaar gepassioneerd door haar vak en richtte enkele jaren geleden haar zaak ‘Simple comme Bonjour’ op. “Van kleins af aan maak ik juwelen. Het is altijd al mijn passie geweest”, aldus Inneke.

Met het HIB-label zet Unizo ambachtelijke kwaliteitsproducten en authentiek vakmanschap in de kijker. ‘Simple comme Bonjour’ uit Rijmenam is al een tijdje fiere drager van het label, maar nu is de zaak, met Goyvaerts aan het roer, ook verkozen tot HIB’er van 2019 uit de provincie Antwerpen. “Ik zit veel achter mijn werkbank en steek veel tijd in mijn passie. ‘Simple comme Bonjour’ is ook geen gigantisch groot bedrijf, we zijn maar met z’n drieën. Dat ons werk geapprecieerd wordt door een vereniging als Unizo is heel fijn en geeft aan dat we goed bezig zijn”, zegt Inneke. “Ik ben nu al zo’n vijftien jaar actief als goudsmid. Een tiental jaar geleden richtte ik ‘Simple comme Bonjour’ op, waarmee ik vorig jaar Mechelen inruilde voor Rijmenam. Eigenlijk stond het in de sterren geschreven dat ik dit beroep zou uitoefenen. Van kleins af aan maak ik juwelen: eerst op het strand van de schelpjes die ik vond, later stond ik als tiener met mijn creaties op ambachtsmarktjes. Het is altijd al mijn passie geweest.”

Met ‘Simple comme Bonjour ‘ vertrek ik steeds
vanuit de vraag van de klant en maak ik unieke ontwerpen
zonder blindelings de trends te volgen

Inneke Goyvaerts

“Met Simple comme Bonjour vertrek ik steeds vanuit de vraag van de klant en maak ik unieke ontwerpen zonder blindelings de trends te volgen. Je kan juwelen printen, machinaal stenen zetten, automatisch gieten… maar voor mij gaan authentiek en digitalisering niet samen. Ik wil elk juweel van binnen en van buiten kennen. Dat kan alleen als ik het zelf creëer, van begin tot einde. Om precies te weten wat de klant wenst, zitten we altijd met hem samen. We werken dus alleen op afspraak”, aldus Inneke.

 “Ik wil elk juweel van binnen en van buiten kennen. Dat kan alleen als ik het zelf creëer, van begin tot einde”, aldus Inneke.
Dominique De Vlieger “Ik wil elk juweel van binnen en van buiten kennen. Dat kan alleen als ik het zelf creëer, van begin tot einde”, aldus Inneke.

“’Simple comme Bonjour’ is zuiver ambachtelijk en puur Belgisch”, legt Laura Hermans van Unizo uit. “Inneke is een onderneemster die haar passie volgt, ze heeft het niet over werken. Ze vindt het zelfstandig zijn een privilege en geen last. Ze is gestart in bijberoep en heeft haar goudsmidopleiding betaald met creaties die ze maakte en verkocht in haar weinige vrije uren. Daarenboven werkt ze op een duurzame manier en met eerlijke materiaal. Zij vindt het haar taak om klanten te sensibiliseren over de materialen die zij verwerkt in haar creaties. Authenticiteit, duurzaamheid en persoonlijk maatwerk zijn heilige principes voor Inneke, dat kunnen wij vanuit de HIB-werking enkel maar loven.” Uit de vijf provinciale HIB’ers verkiest een professionele jury op 28 mei uiteindelijk de nationale HIB’er van het Jaar. ‘Simple comme Bonjour’ neemt het op tegen Chocoladehuis Boon (Limburg), AtelierO en steunzoolpunt (Vlaams-Brabant), Berloumi (Oost-Vlaanderen) en Flandrien Kaas (West-Vlaanderen).

Dominique De VliegerReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.