Bonheiden stuurt open brief naar ministers: “Nood aan bovenlokale aanpak bij aankoop mondmaskers”

Getty Images
In een open brief gericht aan federaal minister Philippe De Backer (Open Vld) en Vlaams minister Ben Weyts (N-VA) kaart het gemeentebestuur van Bonheiden het gebrek aan bovenlokale coördinatie rond de aankoop van mondmaskers aan. Het bestuur vreest dat er weldra een tekort zal zijn. Bonheiden zelf koopt voor elke inwoner een mondmasker.

“De media vertellen ons dat mondmaskers verplicht zullen zijn wanneer we ons sociaal leven terug aanvatten. We willen ons hier als gemeentebestuur zo goed mogelijk op voorbereiden, maar ook onze inwoners zijn er al volop mee bezig. We krijgen als gemeente dan ook dagelijks aanvragen van inwoners of ze via ons aan een mondmasker kunnen geraken”, deelt burgervader Lode Van Looy (BR30) mee. 

“Momenteel is er geen bovenlokale coördinatie rond de aankoop van mondmaskers voor de algemene bevolking. De vrees leeft dat er een tekort zal zijn, waardoor verschillende steden en gemeenten al gestart zijn met de aankoop van mondmaskers.”

“Geen eenheid”

“Die besturen hebben de nobele bedoeling om hun inwoners te verzekeren van de nodige bescherming bij een versoepeling van de maatregelen. Er is echter geen eenheid in aanpak, zowel wat betreft hoeveelheid per inwoner, als wat betreft het type masker, als wat betreft prijs... Ook Bonheiden zal voor alle inwoners een stoffen mondmasker kopen en die rondbrengen. Gelet op de federale coördinatie van de coronamaatregelen, verwachten we ook een federale, Vlaamse en minstens provinciale coördinatie van de post-coronamaatregelen.”