Beloningssysteem voor fietsende scholieren gaat digitaal: “Geen dukaten meer, wel een betaalkaart voor kermis”

De chip in de fiets of helm houdt bij hoeveel kilometer een leerling fietst.
Marc Aerts De chip in de fiets of helm houdt bij hoeveel kilometer een leerling fietst.
Fietsende schoolkinderen worden voortaan niet meer beloond met dukaten voor de kermis, met een betaalkaart. En dat heeft alleen maar voordelen, zo blijkt.

Het fietsregistratiesysteem in Bonheiden houdt via een chip in de fiets of de fietshelm bij hoeveel kilometers een leerling heeft afgelegd. Kinderen die met de fiets of te voet naar school komen, worden beloond met dukaten die ze kunnen spenderen op de plaatselijke kermissen. Het systeem kent succes: het aantal wandelaars en fietsers onder de leerlingen steeg van 12 naar 62 procent. En toch past de gemeente het systeem nu aan. “Het probleem was dat onze mobiliteitsambtenaar de munten die verzameld werden in zakjes moest stoppen, die dan richting de scholen werden gestuurd. Hij moest ook de afbetaling van de kermiskramers voor zijn rekening nemen”, legt mobiliteitsschepen Bart Vanmarcke (Open Vld) uit. “Het was voor onze mobiliteitsambtenaar een bijzonder tijdrovend systeem.”

Bucks

Bonheiden trok daarom richting Belfius. De bankverzekeraar liet zijn innovatielab The Studio en het IT-bedrijf Flow Pilots de handen in elkaar slaan. Samen ontwikkelden ze Buck-e: een digitaal mobiliteitsplatform voor scholen en gemeenten. Bonheiden en het Limburgse Peer zijn de eerste gemeenten die het systeem zullen gebruiken. “Kinderen zullen geen fysieke dukaten sparen, maar digitale munten, bucks, die ze op de kermis kunnen uitgeven met een betaalkaart. De applicatie werkt met een persoonlijk dashboard. Daar kunnen de leerlingen, en hun ouders, zien hoeveel bucks ze hebben gespaard, hoeveel kilometers ze hebben gereden, hoeveel brandstof ze hebben bespaard, en nog zoveel meer.”

De chip in de fiets of helm houdt bij hoeveel kilometer een leerling fietst.
Marc Aerts De chip in de fiets of helm houdt bij hoeveel kilometer een leerling fietst.

Via app

“Op 18 en 19 mei is het opnieuw kermis in onze gemeente. De kinderen van Bonheiden gaan daar voor het eerst in Vlaanderen hun digitale betaalkaart kunnen gebruiken. De kermiskramer zal de bucks in ontvangst nemen via een app, waarmee de kaart wordt gescand. De leerling dient daarna nog een code in te geven om de betaling te bevestigen”, zegt Vanmarcke. “In het verleden moesten de kermiskramers met zakken vol muntjes naar de mobiliteitsdienst gaan om hun geld te krijgen, maar nu worden ze dus rechtstreeks betaald. Leerlingen die thuis nog muntjes hebben liggen kunnen deze nog steeds op de kermissen als betalingsmiddel gebruiken.”

Betere luchtkwaliteit

Momenteel telt het fietsregistratiesysteem zo’n 700 gebruikers, 80 procent van het aantal leerlingen in de lagere scholen van Bonheiden. De gemeente wil met de nieuwe aanpak nog meer kinderen aansporen om te voet of met de fiets naar school te gaan. “De voorbije twee schooljaren hebben onze leerlingen al meer dan 80.976 keer de fiets genomen, waarbij ze in totaal 281.000 kilometer afgelegd hebben. Hierdoor hebben ze al meer dan 54.800 kilogram CO2 bespaard. Met deze nieuwe toepassing blijft Bonheiden investeren in veilige schoolomgevingen, brengen en houden we zoveel mogelijk leerlingen gezond in beweging, zorgen we voor betere luchtkwaliteit aan de scholen door minder CO2-uitstoot en stimuleren we de lokale handel en kermis.” 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.