"Ik lig wakker van de vraag of de zaal vol zal zitten"

Rapper openhartig over zijn depressie en het syndroom van Asperger

De rapper revalideert nog altijd en moet het rustig aan doen. Maar de fans kunnen hem deze zomer wel aan het werk zien.
Foto Legreve De rapper revalideert nog altijd en moet het rustig aan doen. Maar de fans kunnen hem deze zomer wel aan het werk zien.
Rapper Safi (27) staat deze zomer op de Lokerse Feesten, Summerfestival in Antwerpen en Maanrock in zijn thuisstad Mechelen. En dat is minder evident dan het lijkt. Nog maar enkele weken geleden werd hij opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis met een depressie, nieuws dat hij ook deelde in een bijzonder openhartige brief op Facebook. Meteen 'outte' hij ook zijn autismespectrumstoornis, waarvan hij de vooroordelen wil aanpakken. "Er zijn immers veel vormen van autisme."

In het dagelijkse leven heet hij Sevi Geerts, maar u kent hem als Safi, en van de nummers 'Voor U', 'Naast Mij' en 'Fine'. En nu ook als iemand die de vooroordelen en taboes rond autismespectrumstoornis wil aanpakken - zelf lijdt de rapper aan het syndroom van Asperger.

In je brief heb je het over dat syndroom, en ook over je depressie. Waarom zo openhartig?

"Selah Sue heeft me ertoe aangezet om mijn verhaal naar buiten te brengen. Tijdens de opname in de PAAZ (psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, red.) werd tijdens een groepssessie een fragment getoond van 'Winteruur', met Wim Helsen. In dat fragment kwam Selah Sue voorlezen uit 'De kracht van het nu' van Eckhart Tolle. Ze gaf vervolgens voorbeelden van de dingen waar zij over piekert, die haar belemmeren om te genieten. En die voorbeelden golden ook voor mij. Ook ik lig me bijvoorbeeld vooraf af te vragen of de zaal wel vol zal zitten. En als de mensen applaudisseren, is dat dan omdat ze het goed vinden, of omdat ze moeten? Als er maar 4.500 mensen staan in een tent waar plaats is voor 5.000 toeschouwers, dan zal ik dat gat helemaal achteraan zien. Maar door dat fragment besefte ik dat ik me nergens voor hoef te schamen. Haar openheid heeft mij geïnspireerd om hetzelfde te doen, en meteen ook 'all the way' te gaan. Asperger is ook iets in je hoofd en ik wilde meteen alle taboes te lijf gaan."

Selah Sue sleept depressie al langer met zich mee. Is het iets dat jij ook al eerder kende?

"Door het syndroom van Asperger ben ik heel perfectionistisch en kan ik moeilijk relativeren. Als ik een show doe waarbij één ding mis gaat, dan zal ik het na afloop een slechte show vinden - ook als het publiek er niets van gemerkt heeft. Het belet mij om te genieten. Maar het heeft ook voordelen. Die eigenschap drijft mij om tot het uiterste te gaan. In die zin beschouw ik het ook als een gave."

Ik kan me voorstellen dat het met een 'bekende kop' eens zo moeilijk is om naar de psychiatrie te stappen. Hoe reageerden de andere patiënten?

"Goed eigenlijk. Het kan iedereen overkomen. Sommige patiënten en dokters vroegen een handtekening, en dat vond ik niet erg. Ik kon op hun discretie rekenen. En ik was toch van plan om alles zelf naar buiten te brengen."

De reacties op je 'psychische outing' waren positief. Geen enkele negatieve reactie gekregen?

"Nee, de respons was veel beter en groter dan ik verwacht had. Ik heb zoveel steun en liefde gekregen. Mensen bestempelden mijn brief als 'moedig', 'heldhaftig' en 'stoer'. Dat had ik niet verwacht. Op Genk On Stage, vorig weekend, zag ik bordjes met het opschrift 'We've got your back, Safi'. Een meisje had zelfs een bord bij waarop geschreven stond dat Asperger dik oké is, en dat ze trots op me is. Anderen lieten me weten dat ze door mijn outing gemakkelijker over hun eigen psyschische stoornis konden praten. Daarvoor deed ik het."

Hoe gaat het nu?

"Het gaat. Het is een hobbelig parcours. Ik ben nog altijd aan het revalideren, en moet het rustig aan doen. Dat is ook een reden waarom ik de brief schreef. Er waren zoveel plannen - in mei zou een EP uitkomen - maar ik kon het niet waarmaken. Ik vond dat ik de fans dat moest laten weten."

In de brief heb je het ook over de split met Spreej. Is Safi & Spreej na drie cd's een afgesloten hoofdstuk?

"De samenwerking is ten einde, ja."

Over de reden van de breuk praat je liever niet?

"Neen, het is niet relevant voor de boodschap die ik wil brengen."

Hoe is het om weer soloartiest te zijn?

"Safi & Spreej was een onverwacht gevolg van een sporadische samenwerking tussen twee soloartiesten. Na vier jaar samen is het even wennen, vooral omdat ik nu een heel andere status heb. Het maakt de druk eens zo groot. Ik had het idee dat ik de bal alleen rollende moest houden, in plaats van de bladzijde om te slaan en mijn tijd te nemen om een nieuw verhaal te vertellen. De prestatiedruk werd te veel. Maar soloartiest zijn is leuk voor een perfectionist zoals ik. Ik hoef geen water meer bij de wijn te doen. Muziek maken is ook therapeutisch. Ik schrijf de dingen letterlijk van mij af. Op mijn volgende album zullen nummers staan die klinken als de soundtrack van deze periode."

Waar wil je over twee jaar staan?

"Ik hoop na een succesvol album een show te kunnen geven op Pukkelpop, zoals ik met Safi & Spreej gedaan heb."


Om de wachttijd voor de fans te verzachten, zette Safi zopas 'Gewoon nu' online, met de Nederlandse artiest Ares.