"Ieder zijn ritme, zo word je oud"

VIJF EEUWELINGEN ÉN OUDSTE BEWOONSTER VAN GEMEENTE WONEN IN ZONNEBLOEM

Maria (105) en Madeleine (102) zijn twee van de vijf eeuwelingen in het rusthuis.
Legreve Maria (105) en Madeleine (102) zijn twee van de vijf eeuwelingen in het rusthuis.
"Blijkbaar goeie lucht in rusthuis Zonneweelde", aldus burgervader Guido Vaganée tijdens zijn laatste bezoek naar aanleiding van een zoveelste verjaardagsfeestje van een eeuweling. Vijf honderdjarigen wandelen er nog kranig door de gangen. Het geheim? "Alles op het gemakje in een vaste routine, meer is het niet", klinkt het.

Eind vorige maand werd de oudste nog gevierd voor haar 105de verjaardag. Een 102-jarige, een 101-jarige en twee 100-jarigen maken het lijstje compleet. "Het zijn allemaal vrouwen. Wat nog maar eens bewijst wie het sterke geslacht is", lacht zorgcoördinatrice Valerie De Winter. Maar volgend jaar in januari komt er een man bij. In augustus opnieuw een vrouw.


"Iedere maand organiseren we een verjaardagsfeestje voor alle jarigen. De eeuwelingen ontvangen dan een bloemetje en krijgen een speech. Dat appreciëren ze enorm", zegt directrice Diane Warnink. "En pas op. Daar zijn nog enorm kranige mensen bij. Als ze de kans krijgen om tijdens hun feest een dansje te doen met de burgemeester, dan wordt er gedanst. Sommigen doen ook nog mee aan onze activiteiten zoals de bingo- en quizavonden. Maar de nummer één qua bezigheid is voor allemaal hetzelfde: de familie. Dat blijft nog steeds het allerbelangrijkste en ze genieten echt van de bezoekjes."


"Zo oud zijn heeft zijn voor- en nadelen. De mensen laten ons hier soms voorgaan, maar jonger worden we er niet op", leggen Madeleine Seymus en Maria Yskout uit. Madeleine is er 102. Maria werd er onlangs 105, en is daarmee niet alleen de oudste inwoner van Zonneweelde, maar ook van de gemeente. "Het is hier aangenaam en de mensen zijn vriendelijk, maar toch zouden we het liefst van al thuis zijn. Dan zijn we dichter bij de familie", klinkt het.


Met vijf op 158 inwoners die ouder dan een eeuw zijn, scoort het rusthuis een mooi gemiddelde. Doen ze daar in Zonneweelde dan een levenselixer in het eten of drinken? "Wij proberen onze mensen te verwennen met goede zorg en lekker eten. Dat is ons geheim. De meeste mensen zijn hier ook al lang dus we weten wat ze willen. Ze leven hier ook in hun eigen vast ritme. De één staat op om 9 uur, de andere rond de middag. Alles op het gemakje. We moeten ons ook niet per se extra uitsloven voor onze honderdjarigen. De zorg is niet afhankelijk van de leeftijd, maar hangt gewoon van persoon tot persoon af. Maria bijvoorbeeld, zij wast zich nog elke dag zelf."


Is een verblijf bij Zonneweelde dan een garantie op een langer leven? Dat durven wij niet zeggen. Of zoals Maria het zo mooi verwoordt. "Niemand is baas over zijn levensduur."