Wijndomein belandt in top tien

OUD CONYNSBERGH BREIDT UIT MET 18.000 RANKEN

De wijnranken worden een voor een geplaatst.
Foto De Scheirder De wijnranken worden een voor een geplaatst.
Oud Conynsbergh heeft dit weekend aan de Mussenhoevelaan 18.000 extra wijnranken aangeplant. Zo zit het wijndomein meteen in de top tien van grootste wijndomeinen in ons land. "We willen tegen volgend jaar, wanneer de eerste wijn op de markt komt, ook een proefcentrum bouwen aan de Steenen Molen", vertelt voorzitter Lode Van den Brande.

Belgische wijn geniet niet dezelfde bekendheid als de Franse, Italiaanse of Spaanse wijndomeinen. Al werd in België van oudsher wijn gemaakt, na de Franse revolutie daalde de interesse en tot in de jaren '60 van vorige eeuw verdween de wijnbouw nagenoeg uit ons land. De laatste decennia zijn de Belgische wijnmakers aan een opmars bezig en de kwaliteit van die wijnen is in heel wat gevallen top.


Toch is het voor beginnende wijnboeren niet altijd makkelijk om te weten of ze op goede grond zitten. De acht vrienden, die samen Oud Conynsberg oprichtten, begonnen 2,5 jaar geleden met een proefgaard aan de Steenen Molen in Boechout. Daar namen ze grondstalen die ze door wijnkenner Geurt van Rennes lieten controleren. Geurt, die in 1990 in het Limburgse Riemst startte met 22 hectare wijngaard aan het wijnkasteel Genoes-Elderen, sprak meteen lovend over de ondergrond in Boechout. "Toen de mannen uit Boechout bij mij kwamen, dacht ik dat dit nooit zou lukken, want Boechout zou over zandgrond beschikken zoals in de Kempen en dat is niet goed voor wijn", zegt Geurt. "Maar uit de bodemstalen bleek de bovenlaag uit zandleem te bestaan, geschikt voor wijn. De onderlaag is nog specialer. Die bestaat uit een dikke laag prehistorisch ondiepe zeebodem. Op deze laag zitten schelpen en kalk waardoor veel glauconiet aanwezig is, ideaal voor een lekkere wijn."

Acht hectare

De Boechoutse wijnvrienden startten met 6.000 ranken verdeeld over terreinen aan de molen en in Vremde. Nu willen ze verder uitbreiden en komt er een akker van 18.000 ranken aan de Mussenhoevelaan. Daarmee worden ze met 8 hectare het grootste wijndomein van de provincie en één van de grootsten in het land. "Hier planten we vandaag druivenrassen die het goed doen in deze ondergrond en in ons klimaat. Dat zijn Chardonnay, Auxerrois en Gamay. Dat zijn geen gemakkelijke rassen, maar wij mikken vooral op kwaliteit en niet op kwantiteit", vertelt Lode Van den Brande, voorzitter van Oud Conynsberg. "De wijn van deze nieuwe ranken zal pas over enkele jaren op de markt komen, maar volgend jaar hebben we reeds 5.000 liter van de andere locaties. Dan komt de eerste witte wijn, rode wijn en schuimwijn op de markt. Bovendien zullen we dan ook ons proef -en bezoekerscentrum klaar hebben en zijn bezoekers welkom aan de Steenen Molen." Oud Conynsberg wil volgend jaar zijn wijngaard nog eens uitbreiden met twee extra hectare.