Oud Conynsbergh schenkt eerste wijn

TAFEL VAN ACHT NODIGT LIEFHEBBERS ZONDAG UIT OM TE PROEVEN

De leden van de Tafel van Acht klinken op hun eerste wijn.
Foto De Freine De leden van de Tafel van Acht klinken op hun eerste wijn.
De Tafel van Acht, de acht vrienden die het Boechoutse wijndomein Oud Conynsbergh opstartten, stellen zondag hun eerste cuvée aan het grote publiek voor. Drie en half jaar nadat de eerste wijnstokken in de grond gingen, zijn de twee eerste witte wijnen een feit. "We zijn heel tevreden over het resultaat. We kijken erg uit naar de reacties van de mensen tijdens ons eerste wijnfeest", vertelt Lode Van den Brande van de Tafel van Acht.

De acht vrienden, Pol Corluy, Eric Berkmans, Jo Meulepas, Gert Van Laer, Jan Geivaert, Luc Janssens, Peter Melders en Lode, zijn in de wolken. "Het geeft echt een voldoening om nu onze eerste wijn in deze flessen te zien. Het verzorgen van de wijnstokken, de oogst en de wijn maken, doen we allemaal na onze uren want we hebben elk nog een job. Ondanks dat het hard werken is, voelt het echt aan als ontspanning wanneer we in onze wijngaard staan", klinkt het bij de mannen.


Het resultaat zijn de Auxerrois Cuvée Natuur en de Axerrois, goed voor samen 1.686 flessen uit de oogst van 2017. De wijn werd gebotteld in een zogenaamde Jurafles. "Als je de conische fles omdraait, krijg je een beetje de vorm van een molen, verwijzend naar de Molen van Boechout naast ons proefdomein. In de molen verwerken wij de druiven ook tot wijn", geeft Lode aan.

Fruitig

De Tafel van Acht liet zich bijstaan door wijnbouwdeskundige Geurt van Rennes. "Het is een fruitige frisse wijn met verrassend complexe aroma's en een mooie lange afdronk", oordeelt hij.


Het verschil tussen beide wijnen is de productie. De één werd op een natuurlijke manier gemaakt. "Dit wil zeggen dat de natuurlijke gisten uit de wijngaard in de productie werden opgenomen. De andere wijn werd op een technische manier gemaakt. Hierbij wordt de gist uit de wijngaard steriel gemaakt en worden achteraf de gisten technisch bijgevoegd", legt van Rennes uit. De wijnen zijn wel gemaakt volgens de regels van de biodynamische wijnbouw.


Wijnconsulent Kris Van de Sompel ziet de toekomst van Oud Conynsbergh rooskleurig tegemoet. "Voor een eerste oogst is dit één van de meest belovende die ik de afgelopen jaren heb geproefd", is zijn eerste reactie tijdens het proefmoment.


En de acht vrienden hebben ook nog grote plannen voor de toekomst. "Het is nog niet zover maar de oogst voor 2017 ziet er goed uit. Ondanks de late vrieskoude van het voorjaar hebben we een oogstverlies van naar schatting maximum tien procent. We hopen rond de zesduizend liter uit te komen", blikt Lode vooruit. Mogelijk zit er dan ook een rode en een schuimwijn bij.

28.000 ranken

Momenteel bestrijkt het wijndomein, verspreid over Boechout en Vremde, zeven hectare met 28.000 wijnranken. In 2018 wil men het uitbreiden met duizend nieuwe ranken. Een jaar later volgt nog een uitbreiding om als doel na tien jaar over twintig hectare met 80.000 wijnranken te beschikken.


Wie het eerste resultaat wil proeven, is zondag vanaf 14 uur welkom aan de Molen van Boechout in de Konijnenbergstraat.