N-VA vraagt bestuur om verlichting op trage wegen: “Wil je fietsgemeente zijn? Dan ook in de winter”

Illustratiebeeld
Mine Dalemans Illustratiebeeld
N-VA Boechout-Vremde haalt een oude eis van onder het stof en vraagt verlichting op de trage wegen voor fietsers en voetgangers. De partij doet dat naar aanleiding van de omleiding langs de slecht verlichte Bessemstraat.

De werken aan de fietsostrade ter hoogte van de Lange Kroonstraat en de Oude Steenweg zorgen ervoor dat fietsers niet hun gebruikelijke weg kunnen fietsen en een omleiding moeten volgen door de Bessemstraat. Maar die straat is niet goed verlicht wat in deze donkere dagen tot gevaarlijke situatie kan leiden. Daarom herhaalt N-VA een oude eis en wil het straatverlichting op de trage wegen.

“Wij vragen verlichting op trage wegen, verbindingswegen en fietsverbindingen. Zoals bijvoorbeeld in de Bessemstraat en de Sneppenbosweg”,  zegt Annelies Veron, gemeenteraadslid voor N-VA. “Het zijn donkere dagen en er moet door de omleiding veel volk door de Bessemstraat. Maar het is er zo donker dat zelfs de curve in de weg moeilijk zichtbaar is.”

“Als je fietsgemeente wil zijn, moet je dat ook zijn in de winter en op korte dagen”, klinkt het. N-VA stelt dat er verschillende opties zijn. Verlichting dicht bij de grond (korte champignon-palen), verlichting in een andere kleur die dieren niet hindert, verlichting die enkel aangaat wanneer een voetganger of fietser nadert of wegdekverlichting.

Bevoegd schepen Philip Verstappen reageert: “Algemeen is het standpunt dat we wegen van dit type niet verlichten, dit onder meer in samenspraak met de natuurverenigingen. Dit is dus niet voorzien voor Bessemstraatje. Dit straatje loopt langs het Molenveld, een rust- en stiltegebied. Er zijn parallelle, verlichte wegen die een alternatief kunnen vormen. Voor 1 weggetje bekijken we om hierop een uitzondering te maken en dat is de Sneppenbosweg. Omdat die weg een functionele toepassing heeft als toegang tot het sportpark voor fietsers uit Schaliehoevewijk en Kapelleveld.”