DE PARTIJEN DOORGELICHT

BOECHOUT

Bij de vorige verkiezingen in 2012 scoorde Groen-Gangmaker 10,4 procent en was daarmee pas de vierde grootste partij van Boechout. Toch zat de partij van Mik Renders mee aan het stuur door een coalitie met Pro Boechout&Vremde en CD&V. De ambitie is duidelijk: opnieuw mee besturen en de score evenaren. Gezien de gevoeligheid rond het groene karakter van de gemeente, is een verlengd verblijf bij de meerderheid zeker mogelijk. De groenen zouden wel eens kunnen profiteren van de strijd tussen Pro Boechout&Vremde en 't Dorp.


De nieuwe partij die ontstaan is uit onvrede tegen het huidige bestuur ziet het groots en wil besturen en dat samen met de burger. Burgerparticipatie is de rode draad door het programma. Toch noemen ze zich geen protestpartij en zullen ze hun rol in de oppositie ook opnemen als de kiezer dat zo wil. De kandidaten noemen zich liever geen politici maar gewoon inwoners van Boechout en Vremde. Geen enkele kandidaat heeft politieke ervaring en dat is volgens 't Dorp net hun sterkte. Het is uitkijken hoe acteur Filip Peeters het zal doen en welke rol hij zal spelen indien de kiezer hem plots tot voorkeurstemmenkoning bombardeert. In de media liet Peeters al verstaan dat hij klaar is om zijn acteurscarrière even op een lager pitje te zetten.


Met 13,1 procent waren de christendemocraten de derde grootste partij na de gemeenteraadsverkiezingen van 2012. Dat le


verde hen een plek op bij de meerderheid. Lijsttrekker Dirk Crollet kan geen volledige lijst voorleggen en trekt met zeventien kandidaten naar de kiezer op 14 oktober.


De N-VA is uit op revanche. Ondanks een goede score van 27,2 procent en de tweede grootste partij van Boechout, verzeilden ze in de oppositie. De komst van 't Dorp zou daarom weleens in hun voordeel kunnen spelen. Het verhaal van de twee honden die vechten om een been. Al zegt N-VA niemand op voorhand al te willen uitsluiten. "Maar wij zijn alvast erg blij met deze nieuwe speler. Het kan de democratie alleen maar ten goede komen."


Vlaams Belang


Wat niemand op voorhand had kunnen voorspellen, is toch gebeurd. Vlaams Belang komt op in Boechout. Weliswaar met een beperkte lijst van zeven kandidaten. Het is dan ook maar de vraag of zij een rol van betekenis kunnen spelen. Voor N-VA betekent dit sowieso een aantal stemmen die zij zullen verliezen aan het Vlaams Belang. In dat opzicht kan de extreemrechtse partij de kaarten lichtjes door elkaar schudden.


Pro Boechout&Vremde


Dé grootste partij met 36,1 procent met een recordaantal voorkeurstemmen voor burgemeester Koen T'Sijen in 2012. Dat resultaat ziet de lokale partij maar al te graag nog eens uit de stembusgang komen. En dat zal nodig zijn, willen ze de nieuwe concurrent 't Dorp voorblijven. Met een plek in de oppositie wil de partij liever geen rekening houden.