"36 jaar politiek, 't is genoeg geweest"

OUD-BURGEMEESTER ALBERT MARIËN KOMT NIET MEER OP BIJ VERKIEZINGEN

Albert Mariën, aan zijn bureau, is bezig aan zijn laatste jaar in de politiek.
De Freine Albert Mariën, aan zijn bureau, is bezig aan zijn laatste jaar in de politiek.
Albert Mariën (81) zal volgend jaar niet meer opkomen bij de gemeenteraadsverkiezing. Na 36 jaar in de gemeenteraad te hebben gezeteld waarvan twaalf jaar als burgemeester, vindt hij het welletjes geweest. "Feitelijk ben ik te laat begonnen om echt alles uit mijn politieke carrière te halen. Maar al bij al is 36 jaar ook niet mis. Ik ben tevreden."

Oud-burgemeester Albert Mariën zegt de politieke wereld op het einde van deze legislatuur vaarwel. Na 36 jaar actief te zijn geweest in de lokale politiek komt Mariën niet meer op bij de gemeenteraadsverkiezing van volgend jaar. "Ik ben zes keer opgekomen en werd zes keer verkozen. Bij de verkiezingen in 2018 ben ik 82. Nog eens zes jaar zetelen zie ik op die leeftijd niet zitten. Ik ben van mening dat wanneer je je voor zes jaar engageert, dat je die zes jaar ook moet volmaken. Maar dat lukt niet meer op mijn leeftijd," vertelt Mariën, die nu nog lid is van de partij Gemeentebelangen.

"Deur altijd open"

De oud-burgemeester blikt tevreden terug op zijn loopbaan. Zelf omschrijft hij zich als een bemiddelaar. Een kwaliteit die volgens hem binnen de gemeentepolitiek erg belangrijk is. "Gemeentepolitiek wordt vaak onderschat. Je zit met mensen die allemaal op een andere lijn zetten dus het was mijn taak om de neuzen zoveel mogelijk in dezelfde richting te krijgen. Ik was niet de man van de grote onmogelijke projecten. In de eerste plaats wilde ik de vele kleine problemen in de straat aanpakken. Ik vertoefde zeven dagen op zeven in het gemeentehuis en mijn deur stond altijd open voor iedereen." Al zat er volgens hem meer in zijn politieke loopbaan.

Prins Laurent

"In feite ben ik te laat begonnen. Pas op mijn 46ste, tijdens mijn brugpensioen, ben ik in de politiek gestapt. Als het van mij afhing, deed ik dat al veel vroeger maar mijn ouders zagen dat niet zitten. Zij waren niet zo politiekgezind. Anders denk ik dat ik het wel tot nationaal niveau geschopt zou hebben", vertelt Mariën. Maar de politieker blikt tevreden terug. "De politiek heeft voor mij deuren geopend die anders gesloten zouden blijven. Zo heb ik de paus mogen ontmoeten en werd ik ontvangen door de koninklijke familie. Maar een van de hoogtepunten blijft de ontmoeting met prins Laurent bij de opening van de Molen. Hoewel hij vaak in diskrediet wordt gebracht is het een heel aangenaam man."

Eentje drinken

Mariën nam zijn politiek ambt altijd erg serieus op. Hij kreeg dan ook wel eens het verwijt dat hij jonge veulens hun kansen ontnam. "Ik heb het altijd moeilijk gehad met nieuwkomers die meteen hun plek kwamen opeisen, dat klopt. Ik ben van mening dat je je eerst moet bewijzen, voor je recht van spreken hebt."


Is er een leven na de politiek? "Het zal wat wennen zijn en ik blijf het politieke leven wel op de voet volgen maar ik zal niet meer actief zijn. Elke maand kom ik samen met andere oud-collega's uit de verschillende buurgemeentes en dan gaan we samen eentje drinken. Dat zal ik blijven doen. En vandaag ga ik met mijn vrouw naar het shoppingcenter. Dat heb ik haar beloofd", lacht Mariën.

1982:

Mariën wordt politiek actief voor de PVV en wordt verkozen tot schepen van Financiën.

1994:

Aangesteld als burgemeester. Een ambt dat hij twaalf jaar lang zou beoefenen.

2002

: Na een dispuut met de VLD-top zetelt hij als onafhankelijke in het bestuur. In januari 2003 sluit Mariën zich aan bij het Liberaal Appel van zijn goede vriend Ward Beyen om in 2005 opnieuw naar de liberale bakermat terug te keren op vraag van Bart Somers.

2007:

als aftredend burgemeester weigert hij de stemming over de schepenen van het nieuwe schepencollege. Zijn argument hierbij was dat CD&V door twee voordrachtsakten te ondertekenen gezondigd had tegen het gemeentedecreet.

2012:

Albert Mariën verlaat opnieuw Open Vld opnieuw en richt de partij Gemeentebelangen op.