Politie rolt drugsbende op die 2,2 ton coke wilde importeren uit Colombia

Archiefbeeld van verpakte cocaïne.
rr Archiefbeeld van verpakte cocaïne.
Het Limburgse parket heeft een grote drugsbende opgerold die actief cocaïne importeert vanuit Colombia. Er zijn linken met Limburg, Nederland en Turkije. In Bocholt zou drugsafval zijn geloosd in een waterloop.

In één van de lopende drugsonderzoeken beval een Limburgse onderzoeksrechter op woensdag 15 mei negen huiszoekingen in België en vijf in Nederland. Tijdens het onderzoek vond de federale gerechtelijke politie Limburg raakvlakken met een dossier dat liep bij FGP Antwerpen, afdeling Turnhout. 

Cocaïne

Loodsen in Balen en Bocholt en enkele verdachten kwamen in beeld in beide onderzoeksdossiers.  Er volgden huiszoekingen in Hasselt, Genk, Balen, Peer en Antwerpen. Op een locatie in Bocholt werden chemische producten aangetroffen die gebruikt worden bij het extraheren van cocaïne uit koperpoeder. De locatie in Bocholt bleek een opslagplaats te zijn voor synthetische drugs.

De verdachten waren bezig met de invoer van een grote partij cocaïne vanuit Colombia. Deze vaststelling werd bevestigd toen in Colombia in ‘big bags’ een partij van 2,2 ton cocaïne, geïmpregneerd in koperpoeder, werd aangetroffen. 

In Nederland werd al een groot labo ontdekt dat werd bevoorraad vanuit Bocholt. Omdat het risico bestaat dat chemische producten werden geloosd in een waterloop in Bocholt, werd een milieudeskundige aangesteld die onderzoekt of saneringsmaatregelen noodzakelijk zijn.

Luxevoertuigen

Naast de cocaïne in Colombia en de chemische producten in Bocholt werden de luxevoertuigen van de verdachten in beslag genomen. In België vonden vijf arrestaties plaats. Vier verdachten werden aangehouden door de onderzoeksrechter. In Nederland werden drie personen van hun vrijheid beroofd. 

Het Limburgse parket wil verwijzen naar het Anoniem Drugsmeldpunt via het telefoonnummer 0800 208 77.  Iedere burger kan gratis en anoniem melding maken van vermoedelijk drugsafval of van signalen in de omgeving die kunnen wijzen op criminele drugsproductie.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.