Onderzoeker slaapt samen met zijn partner en hond een maand in container van 12m² om kaart van Kempen~Broek te maken

Remy bij de kaart die hij maakte.
Mine Dalemans Remy bij de kaart die hij maakte.
Respect voor onderzoeker Remy Kroese van Dear Hunter. Samen met zijn partner Marlies Vermeulen verbleef hij maar liefst één maand in een wooncontainer aan de Luysmolen om een ‘ruimtelijk antropologisch onderzoek’ te voeren naar GrensPark Kempen~Broek. Het resultaat is een kaart die het belang van het diverse landschap benadrukt. In 2020 wil het GrensPark de erkenning van UNESCO aanvragen. 

De wooncontainer is niet meer dan een hutje van 12 vierkante meter dat bestaat uit een keuken, een badkamertje en een bed. Het koppel doet echter regelmatig opdrachten vanuit deze container waarin ook zijn Tibetaanse terriër Peer een plaatsje krijgt. Soms duurt zo'n onderzoek zelfs langer, zo verbleven ze drie jaar geleden drie maanden lang in Genk. “Voor een architecturaal onderzoek is een maand erg lang, voor een antropologisch onderzoek totaal niet”, stelt Remy.

Architecten Marlies Vermeulen en Remy Kroese aan hun wooncontainers op de Kolenkaai in Genk. Daar woonden, leefden en werkten ze drie maanden lang om de Groene Boulevard onder de loep te nemen.
Foto Dalemans Architecten Marlies Vermeulen en Remy Kroese aan hun wooncontainers op de Kolenkaai in Genk. Daar woonden, leefden en werkten ze drie maanden lang om de Groene Boulevard onder de loep te nemen.

Geen straf

De eerste dagen van de maand verbleven Remy en Marlies nog in een bed & breakfast, de laatste drie weken stond hun wooncontainer aan De Luysmolen. “Een prachtige locatie waar je volledig tot rust komt. Hier een tijdje wonen beschouw ik zeker niet als straf”, onderstreept Remy. “Op deze manier werken we hier niet alleen, we maken het gebied letterlijk mee.” 

In deze periode ontdekte het duo de schoonheid van Kempen~Broek door gesprekken met mensen en via hun eigen ervaringen. “We onderzochten hoe natuur hier in verbinding staat met onder meer landbouw, toerisme, wonen en industrie”, verduidelijkt de onderzoeker. 

De Luysmolen in Bocholt.
Mine Dalemans De Luysmolen in Bocholt.

UNESCO

Erwin Christis van Regionaal Landschap Kempen en Maasland is tevreden met de resultaten van het project ‘Dear Landscape’. “De kaart is een soort mozaïek die moet leiden tot een observatorium van het landschap. We willen ook in elk dorp met de inwoners praten en uiteindelijk een tienjarenplan opstellen met betrekking tot Kempen~Broek. “Als we dan de erkenning van UNESCO krijgen, is dat een stimulans om de regio verder te ontwikkelen.”

De achterkant van de kaart bevat extra info.
Mine Dalemans De achterkant van de kaart bevat extra info.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.