Zware brand vernielt woning in Van Dijcklaan: bewoners worden gewekt door lawaai en rook

Brand Van Dijcklaan
Jan Van Maele Brand Van Dijcklaan
Langs de Van Dijcklaan in Blankenberge is dinsdagnacht een zware brand uitgebroken in een woning. De bewoners konden tijdig het huis verlaten en ontsnapten zo aan het ergste. Van de woonst zelf blijft amper iets over. Een branddeskundige zal de precieze oorzaak moeten achterhalen. 

Het was een ware vlammenzee die dinsdagnacht even na 1 uur de vrijstaande woning in de Van Dijcklaan in lichterlaaie zette. Volgens de eerste vaststellingen ontstond het vuur op de benedenverdieping. De bewoners van het huis lagen op dat moment al enige tijd te slapen. De vrouwelijke bewoonster is - gelukkig in dit geval -niet zo’n vaste slaapster en wellicht is dat de redding geweest van het koppel. De vrouw hoorde lawaai en merkte ook de rook op. Ze wekte haar man, waarna het koppel net op tijd de brandende woning kon verlaten. Op dat moment was de brand al uitslaand. Bij aankomst van de hulpdiensten sloegen de vlammen dan ook al metershoog uit het dak. 

Brand Van Dijcklaan
Jan Van Maele Brand Van Dijcklaan

Ravage

De brandweer van Blankenberge kreeg versterking van het korps uit Brugge en probeerde met alle middelen het vuur te blussen. De brand zorgde bovendien voor een enorme rookontwikkeling. De politie beveiligde ter plaatse de situatie en hield nieuwsgierigen op afstand. Na een uur was de brand onder controle, maar al snel was duidelijk dat de ravage enorm zou zijn. De brandweer moest ook nog enige tijd nablussen om het risico op een heropflakkering te vermijden. Ze slaagden er gelukkig wel in om te vermijden dat het vuur oversloeg naar nabijgelegen woningen. De bewoners van het huis waren danig onder de indruk en kregen elders opvang. Al snel werd echter duidelijk dat hun woning volledig onbewoonbaar is. Ze willen voorlopig liever niet reageren op de brand. 

De schade aan de woning in de Van Dijcklaan is enorm
Benny Proot De schade aan de woning in de Van Dijcklaan is enorm

Deskundige

Hoe en waar de brand juist ontstond, is nog niet duidelijk. Bij daglicht werd de schade pas helemaal duidelijk. Van de bovenste verdieping blijft amper iets over. Het dak is volledig verwoest en ook de buitenmuren liepen zware brandschade op. Binnenin is alles vernield. Het lijkt er dus op dat het koppel zo goed als alle persoonlijke bezittingen in vlammen zag opgaan. Het parket van Brugge besloot om een branddeskundige aan te stellen om te achterhalen hoe de verwoestende brand juist kon ontstaan. Bij de brand raakte uiteindelijk niemand gewond. Enkele omstanders dienden wel ter plaatse verzorgd te worden in de ambulance omdat ze teveel rook hadden ingeademd. 

Brand Van Dijcklaan
Jan Van Maele Brand Van DijcklaanReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.