Zonevreemde frituren in Blankenberge moeten tegen eind dit jaar weg. Uitbaters overwegen juridische stappen

Frituur Marie-Jeanne moet verdwijnen.
rv Frituur Marie-Jeanne moet verdwijnen.
Er komt een einde aan een stukje folklore in Blankenberge, want drie zonevreemde frietkoten moeten vanaf 1 januari 2020 verdwijnen. Dat heeft het stadsbestuur zopas meegedeeld aan de drie uitbaters. Die zijn er het hart van in en beraden zich over juridische stappen.

Bij de noodzakelijke verlenging van de concessie voor drie losstaande frituren in Blankenberge ontdekte de nieuwe bestuursploeg N-VA, CD&V en sp.a dat de frituren al jaren gedoogd worden, maar eigenlijk zonevreemd zijn. “Dit is een vervelende zaak, want we willen die frituren niet weg”, vertelde burgemeester Daphné Dumery (N-VA) eerder dit jaar al aan onze krant. “Zomaar de concessie met zes jaar verlengen, zoals in het verleden werd gedaan, doen we niet. We geven ze nog een jaar zekerheid. In de tussentijd willen we een oplossing hebben.” 

Wij wisten helemaal niet dat deze zaak, die hier al 60 jaar is, zonevreemd was. Had ik dat geweten, dan waren we nooit in dit avontuur gestapt

Alain Goditiabois

Maar die komt er dus niet: het stadsbestuur vindt geen manier om de frituren toch verder toe te laten op zijn openbaar domein. Het gaat om drie zaken: de frituren op de Grote Markt, langs de Jules de Troozlaan en Marie-Jeanne in de Smet de Naeyerlaan. Die laatste wordt sinds april 2018 uitgebaat door Alain Goditiabois en zijn echtgenote Anne. “Ons restaurant in Oosterzele was afgebrand en we zochten iets waar we tijdelijk een inkomen konden hebben. Omdat we een appartement in Blankenberge hadden, vonden we hier deze vrije frituur. We investeerden 100.000 euro en hadden het hier ongelooflijk naar onze zin", klonk het eerder. Nu hangen donkere wolken boven hun frituur. “Wij wisten helemaal niet dat deze zaak, die hier al 60 jaar is, zonevreemd was. Had ik dat geweten, dan waren we nooit in dit avontuur gestapt.”

Er vond vorige donderdag een overleg plaats tussen de uitbaters en de stad. Daar kregen de uitbaters te horen dat er voorlopig geen oplossing is. “We willen hen tijdig informeren”, klinkt het bij het bestuur, dat zich verder van commentaar onthoudt. Wel laat het weten dat er nog altijd naar een oplossing wordt gezocht. De frituristen zijn ten einde raad en beraden zich over juridische stappen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rudy horre

  blankenberge , wil mischien af van het imago, de meest volkse kustplaats te zijn. Wat is een belgische gemeente zonder frietkot? Zeker geen volkse gemeente. Blankenberge ga eens zien hoe ze dat in alle andere gemeenten oplossen, maar mischien is dat ook te moeilijk voor lokaal verkozen politiekers, die liever zelf het warm water uivinden

 • Pierre Fourier

  Weeral eens fake- news...heb daarstraks in een vergadering gezeten met de bevoegde schepen ,Benny Herpoel... en die kwam uit de lucht vallen.

 • Marc Goethals

  Gewoon schandalig, hopelijk krijgt de huidige bestuursploeg de rekening gepresenteerd bij de volgende verkiezingen.

 • Eddy De Pooter

  Toen men in de jaren '70 het plan van aanleg heeft opgemaakt, hebben verantwoordelijken waarschijnlijk Blankenberge niet bezocht en niet geconstateerd dat dat toen al frietzones waren. Simpel, plan van aanleg was verkeerd. Herroepen. Terug naar '70