Zeshonderd mensen nemen afscheid van Jan: "Bedankt"

Jan Vanquathem, regisseur van de Bloemencorso.
Proot Jan Vanquathem, regisseur van de Bloemencorso.
In Blankenberge is zaterdagochtend afscheid genomen van Jan Vanquathem (66). De regisseur van de Bloemencorso kwam begin vorige week om het leven bij een fietsongeluk. De Sint-Antoniuskerk was voor de ruim zeshonderd aanwezigen veel te klein. "We kunnen niet anders dan je bedanken voor de jarenlange inzet voor onze stad", sprak burgemeester Ivan De Clerck (Open Vld).

Burgemeester Ivan De Clerck (Open Vld) sprak de bomvolle Sint-Antoniuskerk met lovende woorden toe. De ruim zeshonderd aanwezigen kwamen een laatste groet brengen aan Jan Vanquathem (66). De regisseur van de Bloemencorso, de jaarlijkse afsluiten van het zomerseizoen in Blankenberge, kwam vorige maandag om het leven nadat hij op zijn fiets werd aangereden bij het oversteken. Aan de aanwezigen is vooraf gevraagd geen bloemen of kransen mee te brengen. Aan de kerk stond wel een bedankingskrans met de veelzeggende woorden: 'Bedankt Jan.'


De aanwezigen stonden tot buiten aan te schuiven terwijl binnen in de kerk onder meer zoon Hans het woord nam. Hij bedankte zijn vader voor diens jarenlange inzet en liet duidelijk verstaan dat zijn vader zowel privé als professioneel een groot gat nalaat. Burgemeester De Clerck sprak over een meester-regisseur die de stad verliest. "We nemen niet alleen afscheid van een fantastische regisseur, maar ook van een supermens, een man van vele talenten, een cultuurgoeroe. Jan, je was een mens uit de duizend." (MMB)