Stad weigert aanvraag voor Sikh-tempel

NA TE VEEL PIJNPUNTEN IN DOSSIER EN PROTEST BUURTBEWONERS

Toenmalig burgemeester Patrick De Klerck kwam in het oog van de storm terecht na een bezoek aan de Sikh-gemeenschap in Gent.
Mathias Mariën Toenmalig burgemeester Patrick De Klerck kwam in het oog van de storm terecht na een bezoek aan de Sikh-gemeenschap in Gent.
De kogel is door de kerk: er komt géén Sikh-tempel in de Schaapstraat. Het stadsbestuur vond te veel vage punten in het dossier en hield ook rekening met het protest van buurtbewoners. De toekomst van het gebouw is nog onduidelijk. "De verkeersdrukte zou te groot worden", zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Patrick De Klerck (Open VLD).

De komst van de gebedsruimte voor de Sikh-gemeenschap in de Schaapstraat leek lange tijd een zekere zaak. De eigenaar van het pand vond snel een overeenkomst met de initiatiefnemers, waarna een aanvraag voor een stedenbouwkundige vergunning werd ingediend bij het stadsbestuur. Aanvankelijk leek het er dan ook op dat alles in kannen en kruiken zou komen. Het massale protest van buurtbewoners gooide echter roet in het eten. Een petitie in de omgeving van het gebouw leverde al snel honderden handtekeningen op. Toenmalig burgemeester Patrick De Klerck (Open VLD) kwam daarnaast in het oog van de storm terecht toen hij vol trots poseerde in een sikh-tempel in Gent. "Partijdigheid", vonden de buurtbewoners. De controverse ging zelfs zo ver dat coalitiepartner N-VA zich volledig distantieerde van het openlijk bezoek van De Klerck. Ook zij vonden dat niet gepast. "Ik moet toch weten waarover we oordelen", verdedigde De Klerck zich toen.

Het gebouw waar de Sikh-tempel zou komen.
Benny Proot Het gebouw waar de Sikh-tempel zou komen.

Verkeershinder

Het stadsbestuur boog zich lange tijd over het dossier en besloot gisteren dat er definitief géén Sikh-tempel komt in het gebouw. "Hun dossier toonde te veel hiaten", verduidelijkt schepen van Ruimtelijke Ordening Patrick De Klerck (Open VLD), die zich ondanks de heisa dus over het dossier bleef ontfermen. "In de eerste plaats wil ik wel benadrukken dat iedereen in België, dus ook in Blankenberge, vrij is om zijn of haar geloof te kiezen. Het beleven van dat geloof in een private omgeving is ook absoluut mogelijk. Alleen waren er te veel pijnpunten in het dossier om de stedenbouwkundige vergunning toe te kennen", aldus De Klerck.


"In het dossier waren de statuten van de vzw niet opgenomen. Zo was er ook sprake van een parking die ze zouden voorzien langs de Brugse Steenweg om verkeershinder in de Schaapstraat te vermijden. In het dossier was daar niks meer over terug te vinden. Uit onderzoek is gebleken dat hun komst nadelig zou zijn voor de mobiliteit in de buurt. Zeker met een school vlak in de buurt."

Toekomst onduidelijk

Volgens Patrick De Klerck bestond er ook onduidelijkheid over de frequentie en het gebruik van de tempel. "Om al die redenen samen hebben we besloten niet akkoord te gaan met hun aanvraag. Natuurlijk waren wij op de hoogte van de verschillende protesten onder buurtbewoners. We hebben daar ook rekening mee gehouden, maar nogmaals: onze beslissing is hoofdzakelijk gericht op hun dossier die niet voldeed aan onze voorwaarden", zegt schepen De Klerck. Over de toekomst van het gebouw wil hij zich niet uitspreken.