Puntensysteem moet premies voor huisvuilzakken of taxicheques bij de juiste mensen krijgen: “Nu wordt er vaak geprofiteerd”

Het nieuwe systeem geldt ook voor de zorgpremie.
ANP Het nieuwe systeem geldt ook voor de zorgpremie.
Blankenberge start vanaf 1 januari 2020 met een puntensysteem om sociale premies bij de juiste doelgroep te krijgen. De stad stelt vast dat vaak niet de juiste mensen de premies voor bijvoorbeeld huisvuilzakken of taxicheques krijgen.

“Er is nog altijd een drempel om lokale sociale voordelen aan te vragen”, zegt schepen van Sociale Zaken Annie De Pauw (sp.a). “Daardoor vragen mensen met lage inkomens vaak niet de premies aan waar ze recht op hebben.” Volgens burgemeester Daphné Dumery (N-VA) worden premies ook vaak misbruikt. “Dat kan niet de bedoeling zijn. Dit stadsbestuur heeft zich van bij het begin geëngageerd om de armoede in Blankenberge terug te dringen. Dit is een maatregel”, zegt ze.

Het stadsbestuur heeft zich van bij het begin geëngageerd om de armoede in Blankenberge terug te dringen. Dit is een maatregel

Daphné Dumery (N-VA)

Vanaf 1 januari 2020 is er een nieuw afwegingskader voor de premies en tegemoetkomingen. Het recht daarop zal voortaan afhankelijk zijn van meerdere zaken, zoals de financiële situatie, gezinssituatie, gezondheid en onderwijsniveau van de kinderen. Het puntensysteem moet nagaan welk gezin waarop recht heeft. Een ambtenaar van het Sociaal Huis zal dat berekenen. Op termijn komt er een softwarepakket dat zal toestaan om met de identiteitskaart te bepalen hoeveel punten een gezin wordt toegewezen. Hoe meer punten, hoe meer tegemoetkomingen. Het gaat om geboorte- en begrafenispremies, gratis huisvuilzakken, taxi- en onderwijscheques of vrijetijdstoelagen. 

Voorwaarden

Wie inwoner van Blankenberge is, een lager bruto belastbaar inkomen dan 22.501 euro heeft en maximaal één onroerend goed bezit met een kadastraal inkomen lager dan 1.500 euro, komt in aanmerking. Ook gezinnen maken er kans op. Het Sociaal Huis in de Kerkstraat is het infopunt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.