Opnieuw schoenen uit Verenigde Staten aangespoeld aan zee

Aäron Fabrice vond deze schoen begroeid met eendenmosselen in Blankenberge
KLDZ Aäron Fabrice vond deze schoen begroeid met eendenmosselen in Blankenberge
Op verschillende plaatsen aan onze kust zijn opnieuw schoenen aangespoeld die volledig begroeid zijn met eendenmosselen, een mosselsoort die normaal niet aan onze kust voorkomt. Vorige maand gebeurde hetzelfde al in Oostduinkerke. Ook nu zijn de schoenen zo goed als zeker afkomstig uit een container die anderhalf jaar geleden van een schip is gevallen voor de Amerikaanse kust, zo’n 6.000 kilometer hier vandaan.

“Ik zag de schoen gisteren aan de vloedlijn liggen”, zegt Rudi Budts. “De schoen van het merk Nike was begroeid met schelpen. Toen ik er één aftrok, ging die open en er kwam precies een kopje uit.” Het gaat om eendenmosselen, een type mossel dat normaal alleen in open zee voorkomt en niet aan onze kust. Dat wijst erop dat de schoen al een lange weg heeft afgelegd. Ook strandjutter Aäron Fabrice vond de voorbije dagen al schoenen begroeid met eendenmosselen. “Ik vond schoenen in De Panne, Oostduinkerke en Blankenberge”, zegt Aäron. “Ik heb ze meegenomen voor onderzoek, want ik maak een rapport over eendenmosselen.”

Deze schoen begroeid met eendenmosselen spoelde aan in Wenduine
IF Deze schoen begroeid met eendenmosselen spoelde aan in Wenduine
Deze schoen begroeid met eendenmosselen spoelde aan in Wenduine
IF Deze schoen begroeid met eendenmosselen spoelde aan in Wenduine

Uit Amerika

De schoenen zijn hoogstwaarschijnlijk afkomstig uit een container die op 3 maart vorig jaar van het vrachtschip Maersk Shanghai viel voor de kust van North Carolina, in de Verenigde Staten. Toen vielen meer dan 70 containers in zee tijdens een zware storm. In een paar containers zaten toen ook schoenen van Nike, hoewel Nike dit nooit heeft toegegeven. Feit is dat sindsdien overal ter wereld Nike-schoenen zijn aangespoeld zoals de Azoren, de Bahama’s, Ierland, Frankrijk en Engeland. En vorige maand spoelde ook al voor de eerste keer een Nike-schoen begroeid met eendenmosselen aan op het strand van Oostduinkerke. Schoenen van andere merken, zoals Triangle en Great Wolf Lodge, zijn de afgelopen maanden ook aangespoeld, en die merken hebben wel bevestigd dat de schoenen overboord zijn geslagen van de Maersk Shanghai.

Nog schoenen

In een container passen makkelijk 10.000 schoenen, dus er drijven wellicht nog honderdduizenden schoenen in zee. Het overgrote deel is nu wellicht rondjes aan het draaien in de Atlantische Oceaan. Het is moeilijk te voorspellen waar en wanneer die zullen aanspoelen. Dat is afhankelijk van de stroming en ook van de vorm van het schoeisel. Zo spoelen linkerschoenen meestal op andere plaatsen aan dan rechterschoenen. Het duurt 30 tot 50 jaar de schoenen volledig afbreken in de oceaan.

Aäron Fabrice vond aan onze kust nog meer materiaal dat de Atlantische Oceaan overstak.
KLDZ Aäron Fabrice vond aan onze kust nog meer materiaal dat de Atlantische Oceaan overstak.

Windrichting en stroming

Aäron Fabrice heeft de voorbije dagen nog meer materiaal gevonden dat de Atlantische Oceaan heeft overgestoken. “Onder meer een Canadese boei en een dekseltje dat gebruikt wordt om kreeften voor de kust van de Verenigde Staten te vangen”, zegt Aäron. “Dat materiaal gaat soms verloren. Door de windrichting en de stroming spoelt dit nu aan op onze stranden.” Wie nog materiaal vindt dat begroeid is met eendenmosselen, kan Aäron Fabrice contacteren op het nummer 0492/77.31.28.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.