Open Vld dumpt sp.a voor N-VA

2 JAAR NA VERKIEZINGEN KOMT NIEUWE COALITIE AAN DE MACHT

Daphné Dumery.
Foto's Proot/Kos Daphné Dumery.
Verrassing alom: Open Vld zal samen met N-VA Blankenberge besturen en dumpt coalitiepartner sp.a. Daphné Dumery (N-VA) wordt dankzij het akkoord de nieuwe eerste schepen.

Blankenberge werd gisterochtend wakker met een politieke aardverschuiving. Open Vld en N-VA hebben een akkoord bereikt om samen de badstad te leiden. Daarmee dumpt Open Vld de huidige coalitiepartner sp.a. Dat alles is het gevolg van het ontslag van eerste schepen Johan Van Eeghem (sp.a), die twee weken geleden bekend maakte dat hij met politiek stopt. Dat nieuws kwam ook als een totale verrassing. Sp.a besliste ondertussen dat huidige derde schepen Jurgen Content opschuift en eerste schepen zou worden. Annie De Pauw zou dan als nieuwe sp.a-schepen het stadsbestuur vervoegen. Maar dat voornemen kan nu niet uitgevoerd worden door het plotse akkoord tussen Open Vld en N-VA.

Burgemeester Patrick De Klerck.
KOS Burgemeester Patrick De Klerck.

Tandem

Burgemeester Patrick De Klerck (Open Vld) vreest dat er met Jurgen Content als eerste schepen geen stabiliteit zou zijn in het bestuur. "Na het ontslag van Johan Van Eeghem is de coalitie onthoofd", zegt burgemeester De Klerck. "Met Johan had ik een goede samenwerking. Maar de nieuwe schepen zou naar een conflictmodel streven. Dat bleek duidelijk uit het dossier rond de kerkfabrieken (schepen Content weigerde toen de meerjarenplanning van de Sint-Rochuskerk, red.). Content gedroeg zich als een olifant in een porseleinkast. Ook inhoudelijk stonden de neuzen met Johan veel meer in dezelfde richting. De krachtige tandem die we voordien hadden als burgemeester en eerste schepen, is niet meer aanwezig. Als leidende partij in het bestuur van onze stad leek het ons belangrijk ook voor de toekomst de nodige zekerheid en standvastigheid te kunnen waarborgen." Ook Jurgen Content blijft evenwel schepen (zie hiernaast).

Van 0 naar 6

Dus startte Open Vld gesprekken met N-VA, die als enige oppositiepartij genoeg zetels heeft om een nieuwe meerderheid te vormen. Beide partijbesturen gaven hier woensdagavond groen licht voor. "Met N-VA zitten we bestuursmatig vaak op dezelfde golflengte", zegt burgemeester De Klerck. "De partij heeft ook steeds constructief oppositie gevoerd. Na de gemeenteraadsverkiezingen hebben we geen coalitie gevormd met N-VA, omdat we toen niet wisten met wie we te maken hadden. De partij ging immers van nul naar zes zetels met allemaal nieuwe gemeenteraadsleden."


Federaal parlementslid Daphné Dumery (N-VA) wordt eerste schepen. Zij zal aangesteld worden in de gemeenteraad van 4 november. "Blijkbaar waren er problemen bij de meerderheid. Door de politieke tegenstelling zijn ze dan naar ons gekomen. Ofwel verkneukel je je als oppositie in de situatie, ofwel neem je de verantwoordelijkheid op. Wij doen het laatste. De Blankenbergenaar mag niet de dupe zijn", aldus Daphné Dumery. Over welke bevoegdheden ze krijgt, moet nog de komende dagen onderhandeld worden. "We moeten niet onder stoelen of banken steken dat we in politiek zitten om beleid te voeren. Wij kunnen de sereniteit terug brengen."