Moet drukke badstad mugdienst hebben?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN BLANKENBERGE

Blankenberge heeft voorlopig geen mugdienst meer. Komt die ooit nog terug?
Foto Proot Blankenberge heeft voorlopig geen mugdienst meer. Komt die ooit nog terug?
Door de nieuwbouw van AZ Zeno in Knokke-Heist heeft Blankenberge geen erkenning meer voor een mugdienst. De verbazing bij de directie in Blankenberge is enorm en ook het stadsbestuur moeide zich: een drukke badstad zonder mugdienst, is pure harakiri. Komt die dienst nog terug?

Burgemeester Ivan De Clerck (Open Vld) roerde zich, soms tot ergernis van zijn collega's. "Door het probleem te blijven aankaarten, konden we toch bekomen dat de ambulances opnieuw vanuit Blankenberge vertrekken en konden we de mug laten vervangen door het PIT-project (professionele dringende hulpverlening, nvdr). Er werd ook een derde ambulance ingezet. De kruistocht heeft dus resultaat opgeleverd."


De Clerck blijft echter strijden voor meer. "Er moet een proxy-spoed komen. Dat betekent dat ambulanciers volgens de ernst van de aandoening kunnen kiezen naar welke spoeddienst ze rijden. Dat zal dan vaker naar Blankenberge zijn."


Coalitiepartner N-VA vond dat de burgemeester zich aanstelde en al veel langer wist dat de mugdienst uit Blankenberge zou verdwijnen. "De regering zal geen uitzondering maken voor Blankenberge", zegt Daphné Dumery. "Maar we blijven wel pleiten voor meer. Ook de mugheli is cruciaal voor Blankenberge."


Sp.a vindt dat iedereen eerlijk moet zijn tegenover de Blankenbergenaar. "Het kalf is al lang verdronken. Al in 2011 wist het bestuur hoe de vork aan de steel zat. Ze hebben toen nagelaten te handelen en de gevolgen zijn logisch. Het bestuur heeft dit dossier electoraal willen misbruiken door straffe verklaringen de wereld in te sturen en zelfs hun eigen minister (Maggie De Block, nvdr) openlijk aan te vallen, terwijl ze gewoon de wet toepast. Elke Blankenbergenaar en bezoeker is hier slachtoffer van", meent Annie De Pauw.


Groen vindt dat er zeker in het hoogseizoen nood is aan een mugdienst. "Maar de ziekenhuizen hebben ook een verantwoordelijkheid, net als de Vlaamse regering", vindt Rian De Rous.


CD&V verdedigt dan weer de huidige PIT-dienst. "Dit behouden is al winst", vindt Sandy Buysschaert. "Nu staan roepen in de media, zoals de burgemeester deed, is een beetje laat." (BHT)