Moeder en twee kindjes naar ziekenhuis na brand: deskundige bevestigt dat vuur is aangestoken

De brand ontstond zaterdagochtend langs de Haelenstraat.
Jan Van Maele De brand ontstond zaterdagochtend langs de Haelenstraat.
Langs de Haelenstraat in Blankenberge is zaterdagochtend brand ontstaan in de kelder van een appartementsgebouw. Vijf bewoners, waaronder een mama en haar twee kindjes, moesten door de brandweer geëvacueerd worden. Ze werden preventief overgebracht naar het ziekenhuis. Uit onderzoek blijkt dat er sprake is van brandstichting. “In belang van het onderzoek zal er verder niet gecommuniceerd worden”, laat het Brugs parket weten. 

Het vuur ontstond zaterdag in alle vroegte omstreeks 6.30 uur in een flatgebouw vlakbij de Markt. Meteen was een enorme rookontwikkeling zichtbaar buiten het gebouw, wat duidelijk maakte dat het vermoedelijk om een zware brand ging. Ook binnen had er zich een dicht rookgordijn gevormd. Op dat moment waren de bewoners van de drie appartementen allen aanwezig. Door de enorme rookontwikkeling konden zij echter niet meteen hun woningen verlaten langs de trappenhal. 

Vier personen, waaronder een mama en haar twee kindjes, konden via een ladder naar beneden gehaald worden. De bewoonster van de bovenste verdieping kon met de ladderwagen geëvacueerd worden

Philip Denoyette

Brandstichting

De brandweer was snel ter plaatse en besloot de aanwezige mensen te evacueren. De politie van Blankenberge beveiligde in afwachting van de bluswerken de omgeving en hield nieuwsgierigen op afstand. “Vier personen, waaronder een mama en haar twee kindjes, konden via een ladder naar beneden gehaald worden. De bewoonster van de bovenste verdieping kon met de ladderwagen geëvacueerd worden”, zegt commissaris Philip Denoyette. Eenmaal binnen hadden de hulpdiensten de brand relatief snel onder controle. Uit de eerste vaststellingen bleek meteen dat het vuur vermoedelijk ontstond in de kelder. Omdat de precieze oorzaak echter niet kon achterhaald worden, en door de verdachte omstandigheden gezien het vroege uur, besloot het parket een branddeskundige aan te stellen om de oorzaak van de brand te achterhalen. “Die kwam tot de conclusie dat het vuur is aangestoken”, bevestigt het Brugs parket. “In het belang van het verdere onderzoek zal er voorlopig niet meer gecommuniceerd worden over de zaak." 

De brand ontstond zaterdagochtend langs de Haelenstraat.
Jan Van Maele De brand ontstond zaterdagochtend langs de Haelenstraat.

Vijf mensen naar ziekenhuis

Ondanks dat de brand snel onder controle was, is de schade in het flatgebouw wel aanzienlijk. De vijf geëvacueerde bewoners, waaronder de moeder met haar twee kinderen, werden zaterdagochtend overgebracht naar het ziekenhuis om te controleren of ze niet te veel rook ingeademd hadden. Ze liepen gelukkig geen brandwonden op en mochten in de loop van de ochtend opnieuw beschikken. Al zal het wellicht nog enige tijd duren vooraleer ze opnieuw in hun flat op de hoek van de Haelenstraat en Consciencestraat kunnen intrekken. De drie appartementen zijn door de rookschade tijdelijk onbewoonbaar. 

Het parket van Brugge wil vooralsnog niet kwijt of er al verdachten zijn opgepakt voor de brandstichting. De inkom van het flatgebouw is verzegeld om te vermijden dat mensen het gebouw zouden betreden. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sammy Borgoo

    Brand stichten in een bewoond pand. Hopelijk vinden ze de dader(s) snel.

  • Guy Van Severen

    Wat voor gekken lopen hier allemaal rond !!!!