Met z'n allen naar zee, maar goede manieren lieten we thuis

Belgische stranden met afval bezaaid na tropisch weekend

Onder andere het strand van Blankenberge lag er zaterdagavond vies en vuil bij.
Klaas Danneel Onder andere het strand van Blankenberge lag er zaterdagavond vies en vuil bij.
Het voorbije weekend was een topweekend voor de Belgische kust. Zo’n 325.000 dagtoeristen zakten af naar de verschillende kuststeden met het mooie weer. Velen lieten hun goede manieren wel thuis: de stranden lagen na het tropische weekend bezaaid met afval.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Naast vakantiekiekjes waren deze ochtend na het drukke weekend ook heel wat foto’s van afval op het strand te zien op sociale media. Op de foto’s zijn uitpuilende vuilbakken en achtergelaten afval op het strand te zien.

Kustburgemeesters betreuren dat dagtoeristen hun afval niet meenemen. Burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld) vindt het jammer dat kustbesturen met de vinger gewezen worden. “Wij doen als stad ons uiterste best om het afvalprobleem hier op te lossen. Onze reinigingsdiensten leveren onvoorstelbaar werk, maar als er zo’n toevloed is aan dagtoeristen kunnen ook zij soms niet volgen”, klinkt het.

Afvalprobleem

Al vindt hij dat de burger in de eerste plaats zelf verantwoordelijk is. “Er moet dringend een mentaliteitswijziging komen bij onze toeristen. We kunnen onmogelijk iedereen die afval achterlaat beboeten. Gelukkig helpt ons beachteam vanaf vandaag 1 juli tot het einde van de vakantie met sensibiliseren. Zij zullen mensen aanspreken en informeren in verband met het afvalprobleem”, aldus de burgemeester.

Er moet dringend een mentaliteitswijziging komen bij onze toeristen

Bart Tommelein (Open Vld), burgemeester van Oostende

Ook het strand van Blankenberge lag er zaterdagavond als een stort bij. Vuilnisbakken puilden uit en het strand lag bezaaid met achtergelaten spullen en vuilnis. Nochtans beloofden de stadsdiensten vorig jaar al om de vuilnisbakken vaker leeg te maken.

Extra treinen

Volgens Westtoer kwamen er zaterdag in totaal 125.000 dagtoeristen naar de kust, en zondag 200.000. Daarvoor zette de NMBS extra treinen in naar de kust. Dat doen ze nu dagelijks tot en met zondag 1 september. Elke weekdag worden ongeveer 30 treinen ingezet, in de weekends en op feestdagen worden 32 extra treinen ingezet.
93 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • ingrid mertens

  Egoïstisch mensdom!

 • Chiel Van Damme

  Heeft niets met goeie manieren te maken maar met te kleine/ te weinig vuilnisbakken! Vind er soms maar 1tje

 • Yves Steenssens

  @ Yvan Lissens Het heeft inderdaad alles te maken met opvoeding - mijn moeder zaliger kon niet verdragen dat we iets op het strand achter lieten -vader hield zijn sigaretten peuken apart - er restte alleen de as .

 • mario vermeersch

  steek containerzakken in de grond (is veel te zien aan aldi-winkels) en het probleem is opgelost,een containerzak moet je maar 1x op de maand leeg maken (en ze sparen er vele uren mee uit in de groendienst) en afval zal je niet meer zien liggen op het strand.

 • Roland Rotsaert

  Met spoed statiegeld invoeren in plaats van het steeds op de lange baan te schuiven, zoals de kustburgemeesters-parlementsleden meestal deden. Zo worden de toeristen gemotiveerd om hun afval mee te nemen naar huis en kunnen bewoners nog iets verdienen aan wat achterblijft. Even dringend sigarettenfabrikanten verplichten om vlot afbreekbare en onschadelijke sigarettenfilters en -verpakkingen te produceren. Werk aan de winkel voor onze Europese parlementsleden...