Man riskeert 15 maanden cel voor hallucinante achtervolging met snelheden tot 140 km/uur in Blankenberge

De BMW eindigde in het midden van de Mercatorstraat tijdens de achtervolging. De bestuurder sloeg te voet op de vlucht en werd overmeesterd in de Bastenakenstraat.
Bart Boterman De BMW eindigde in het midden van de Mercatorstraat tijdens de achtervolging. De bestuurder sloeg te voet op de vlucht en werd overmeesterd in de Bastenakenstraat.
Een 31-jarige man riskeert in de Brugse rechtbank een effectieve celstraf van 15 maanden voor een hallucinante achtervolging op Kerstdag in Blankenberge. A.L. haalde in een BMW met gestolen nummerplaten snelheden tot 140 km/uur. In een poging om hem te stoppen raakte een hoofdinspecteur ernstig gewond aan z'n hand.

Voor de lokale politie Blankenberge/Zuienkerke werd het niet bepaald een gezellige Kerstdag. In de loop van de namiddag registreerde een ANPR-camera een BMW met gestolen nummerplaten. Een politiepatrouille kon de wagen staande houden in de Vredelaan. Toen twee inspecteurs de boorddocumenten van de bestuurder wilden controleren, raasde die ervandoor. “Er ontspon zich een heuse achtervolging door de Blankenbergse Steenweg en omliggende straten", vertelde de procureur maandagmorgen in de Brugse rechtbank. “Het was hallucinant wat de politie allemaal moest ondernemen om hem staande te houden. Ze hebben hem tweemaal proberen klemrijden, maar evenveel keer slaagde hij erin te ontkomen. De beklaagde ramde de zijgevel van een woning en veroorzaakte meerder ongevallen met stoffelijke schade.”

Ernstig gekwetst

Tijdens z'n vlucht haalde A.L. snelheden tot 140 km/uur en dat binnen de bebouwde kom. In het Duinenpad in Zeebrugge probeerde de politie hem een derde keer te doen stoppen. “Een hoofdinspecteur ging naast de weg staan en sloeg een zijraam van de wagen kapot met zijn wapenstok. Net op dat moment scheurde de beklaagde opnieuw weg. De hoofdinspecteur bleef met zijn hand hangen aan het kapot geslagen raam en raakte serieus gekwetst.” De BMW was tijdens de achtervolging zwaar beschadigd geraakt en viel uiteindelijk stil in de Mercatorstraat in Zeebrugge. A.L. sloeg te voet op de vlucht en werd uiteindelijk overmeesterd in de Bastenakenstraat. “Hij stond op het moment van de feiten onder voorwaarden na feiten van intrafamiliaal geweld in Brussel”, aldus de procureur. “De beklaagde werd al enkele keren veroordeeld door de politierechtbank, maar heeft z'n lesje blijkbaar nog niet geleerd. Ik vorder 15 maanden cel.”

A.L. leek zich niet al te veel aan te trekken van de feiten en kwam niet opdagen voor z'n proces. De gewonde hoofdinspecteur stelde zich burgerlijke partij en vordert voorlopig een schadevergoeding van 750 euro. “Mijn cliënt is nog volop in behandeling bij een handchirurg”, zegt zijn advocaat Johan Decancq. “Hij is intussen weer aan het werk, maar mogelijk werden zijn pezen bij het incident wel geraakt.” Uitspraak op 9 maart.