Man blijft in de cel voor brandstichting in kelder van appartementsgebouw

De brand ontstond in de nacht van 1 op 2 november in de Haelenstraat.
Jan Van Maele De brand ontstond in de nacht van 1 op 2 november in de Haelenstraat.
Een 29-jarige Bruggeling blijft een maand langer in de cel op verdenking van brandstichting in een appartementsgebouw in Blankenberge. Dat heeft de raadkamer beslist. In de nacht van 1 op 2 november moesten na de brand vijf bewoners naar het ziekenhuis worden overgebracht, omdat ze te veel rook binnenkregen.

Het vuur in het flatgebouw langs de Haelenstraat ontstond wellicht rond 6.30 uur en ging onmiddellijk gepaard met een enorme rookontwikkeling. De bewoners van drie appartementen waren op dat moment aanwezig. Door de rookontwikkeling konden zij echter niet meteen hun woningen verlaten langs de trappenhal. Vier personen, onder wie een mama en haar twee kindjes, werden via een ladder naar beneden gehaald. De bewoonster van de bovenste verdieping kon met de ladderwagen geëvacueerd worden. Het vijftal kreeg te veel rook binnen en moest voor nazicht overgebracht worden naar het ziekenhuis. Drie appartementen liepen bij de brand zware rookschade op en werden tijdelijk onbewoonbaar verklaard.

Een branddeskundige stelde vast dat het vuur aangestoken werd in de kelder van het gebouw. Vorige maand werd een 29-jarige Bruggeling aangehouden. Z.A. kwam als de vriend van één van de bewoners van het getroffen appartementsgebouw in het vizier van het gerecht. Welke elementen de speurders verder tegen hem hebben, is vooralsnog onduidelijk. In afwachting van het verdere onderzoek verlengde de Brugse raadkamer de aanhouding van Z.A. dinsdagmorgen opnieuw met een maand.