Lachen met KUSTREVUES

WIJ GINGEN KIJKEN NAAR COMEDYSHOWS AAN ZEE

Jacky Lafon: hoe platter, hoe liever.
Peter De Smedt Jacky Lafon: hoe platter, hoe liever.
De volkse humor van Antwerpen verkast in de zomer traditiegetrouw naar de kust en dat resulteert dit jaar in drie komische shows in Blankenberge: 'Plezant Gestrand?!' van Luc Caals, 'Variéteé in 't Colisée' van Jacky Lafon en 'Night Fever' in Het Witte Paard. Wij gingen testen of er wat te lachen valt.

LUC CAALS

Het Witte Paard: flitsend, modern en geen seconde verveling.
Marc Aerts Het Witte Paard: flitsend, modern en geen seconde verveling.

Simpel en pretentieloos

'If it ain't broke, don't fix it', zeggen ze in het Engels: als iets goed is, blijf er dan af. En dus volgt de show van de Antwerpse komiek Luc Caals al jaren krek hetzelfde stramien: ouderwetse (volgens kwatongen 'belegen') moppentapperij, afgewisseld met sketches en liedjes. Simpel en pretentieloos amusement, zoals Caals het zelf omschrijft. Zijn vaste publiek blijft ervan smullen: Caals moet nog maar opkomen in rosse pruik of minirokje, en de halve zaal ligt meteen in een deuk. Wij hebben ons iets minder geamuseerd: Caals tovert telkens weer dezelfde Marokkanen- en Maggie De Block-moppen uit z'n hoge hoed en bij de verkleedpartijtjes is het vaak vruchteloos wachten op een pointe. De voorspelbaarheid van het hele gegeven is wellicht de hoofdreden waarom Caals na zo veel jaar nog steeds volle zalen trekt, maar een minimum aan originaliteit of durf zou wel mogen.

Luc Caals: simpel en pretentieloos amusement.
Peter De Smedt Luc Caals: simpel en pretentieloos amusement.

Hoogtepunt

De musicalmedley, met een juiste mix van humor en muziek. De zangprestaties van Ann De Winne en Sam Verhoeven in deze show zijn overigens indrukwekkender dan de sketches, die bij gebrek aan pointe vaak in het stadium van flauwe lulkoek blijven hangen.

Contest of the best: het buitenbeentje.
Photonews Contest of the best: het buitenbeentje.

Oneliner van de avond

"Duitsland-Brazilië gezien? Straf hé. Er vijf binnenlaten in een kwartier tijd: dat moet geleden zijn van Hot Marijke." Caals waagt zich even aan actuele humor.

Prijs pintje

5 euro, alstublieft

Tickets

25 euro, Theater 't Colisée, via info@kusttheater.com of 050/70.81.98

Lachbarometer

2 keer hardop gelachen, 5 keer gegniffeld

---


HET WITTE PAARD

Flitsend, modern en geen seconde verveling

Eén woord komt altijd bovendrijven na een bezoekje aan Het Witte Paard: professionaliteit. De revues in de legendarische Blankenbergse kroeg zijn simpelweg van een ander niveau dan de concurrentie: flitsend, clever en - voor zover dat bestaat bij dit soort entertainment - modern. Er sluipt geen seconde verveling in. De onnavolgbare Antwerpse comédienne Nele Goossens is weer enorm op dreef als Debra De Proost uit Wortel en haar nieuwe sidekick Peter Thyssen schittert als verwijfde kapper en praatzieke West-Vlaming Luc De Cloedt. Ook de mindere goden van Het Witte Paard krijgen hun gloriemoment, met als uitschieter de Natalia-medley van Daisy 'stem als een scheepshoorn' Thys. De tribute-act voor de Bee Gees zorgt voor een onweerstaanbaar cheesy muzikaal interludium. Er werd minder vaak hardop gelachen dan bij Jacky Lafon, maar qua allround entertainment krijg je in Het Witte Paard nog steeds veruit het meeste waar voor je geld.

Hoogtepunt

De feilloze komische timing van Goossens en co in een hilarische sketch genaamd 'De kortste deurenkomedie ter wereld'. En de medley van Franse meezingers, resulterend in een Stromae-ode. Patrick Onzia in ruiten kniekousen die met volle overgave van je 'Papaoutai' doet: only in Blankenberge.

Oneliner van de avond

"Mijne vent is 300% impotent. Zijn piemel werkte al niet en nu is 'm van de trap gevallen ook: middenvinger gebroken en tong er afgebeten." Voor fijnzinnigheid moet je niet in Blankenberge zijn.

Prijs pintje

6,5 euro, maar je krijgt wel een halve liter

Tickets

28-38 euro, te bestellen via Teleticketeasy.be

Lachbarometer

6 keer hardop gelachen, 12 keer gegniffeld

---


JACKY LAFON

Hoe platter, hoe liever

The artist formerly known as Zatte Rita staat voor het tweede jaar op rij in Theater 't Colisée. Lafon mag dan niet meer piepjong zijn, zet haar op een podium en ze krijgt in geen tijd de hele zaal op haar hand. Bij ons bezoekje bestond het publiek nagenoeg uitsluitend uit gepensioneerden en ouderen, die allemaal plat gingen voor de moppentappende en cancan-dansende Jacky. Vuistregel 1: hoe platter, hoe liever. Vuistregel 2: grappen over piemels werken altijd. Kleine piemels, grote piemels, negerpiemels, jeanettenpiemels - jaja, Jacky is me er eentje. Met een budget dat wellicht tien keer kleiner is dan dat van Het Witte Paard weet Lafon - die overigens alles zelf doet - al bij al een behoorlijk afwisselende show neer te zetten, prima geruggensteund door oud-strijders Petra en Luc Steeno als muzikale acts. Hier en daar viel er al eens een microfoon uit of donderde er een stuk decor tegen de vlakte, maar dat droeg alleen maar bij tot de charme: binnen het genre is dit entertainment van de bovenste plank. Eén ding ontbrak: een allesverwoestende sketch waarin Zatte Rita definitief ten grave werd gedragen. Zo'n gemiste kans, Jacky!

Hoogtepunt

"Allie, allo, ik ben de non van Tremelo!" Het ogenschijnlijk brave kwezeltje is een klassieker en veruit Lafons populairste typetje. "In het klooster mocht ik zelfs geen bh dragen van moeder-overste. God ondersteunt gelukkig alles."

Oneliner van de avond

"Ge zag 'm nog niet hangen, laat staan staan!" (zie vuistregel nummer 2)

Prijs pintje

5 euro

Tickets

25 euro, Theater 't Colisée, via info@kusttheater.com of 050/70.81.98

Lachbarometer

10 keer hardop gelachen, 17 keer gegniffeld

--


CONTEST OF THE BEST

Het buitenbeentje

Het buitenbeentje van de kustrevues. Stany Crets heeft een show in elkaar gestoken rond het Songfestival, met ervaren musicalacteurs die hun beste imitaties neerzetten van Eurovisiehelden als ABBA, Brotherhood of Man en Lordi. Professioneel gebracht muzikaal entertainment dat niet echt om te lachen is, het kapsel van presentator Showbizz Bart even buiten beschouwing gelaten. Enkel voor liefhebbers van het betere Songfestivalwerk, maar hoe groot zou dat doelpubliek zijn?

Tickets

Nog zes voorstellingen in juli en augustus, in het Casino van Knokke. Tickets voor 32 euro via www.sherpa.be