Kwallen spoelen massaal aan (maar steken niet)

Op het strand van Knokke spoelden veel kwallen aan, van een ongevaarlijke soort, zo blijkt.
Foto Proot Op het strand van Knokke spoelden veel kwallen aan, van een ongevaarlijke soort, zo blijkt.
De afgelopen dagen werden er heel wat aangespoelde kwallen gesignaleerd op de Belgische stranden, vooral in Knokke-Heist. Toch hoeven we ons niet meteen zorgen te maken. "De oorkwal netelt niet", stelt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

"Enerzijds is het normaal dat het aantal kwallen in de junimaand toeneemt", stelt Jan Seys van het VLIZ. "Wat wel opvalt, is dat het grote exemplaren zijn. Het zeewater is zo'n drie graden warmer dan andere jaren. Daardoor hebben de kwallen goed kunnen groeien. De jongste twintig jaar is er een tendens naar meer kwallen. Doordat er veel gevist wordt in de Noordzee, is er veel plankton voor hen. Daarnaast veroorzaken de warmere temperaturen een toename. Ook de meststoffen die via rivieren in zee belanden, zijn gunstig voor de kwallen."


Momenteel hoeven baders zich niet meteen zorgen te maken. "Dit is de periode van de oorkwal en die netelt niet. Als de noorderwind blijft, zullen er de komende dagen ook niet veel kwallen aanspoelen, maar de windrichting kan natuurlijk wijzigen. In juli en augustus wordt het wel uit de doppen kijken voor de kompaskwal. Die netelt namelijk wél. Het lijkt logisch dat er ook daarvan een behoorlijk aantal zal zijn, maar over de levenscyclus van die kwal is maar weinig bekend. We weten dus niet hoe de kompaskwal zal reageren op de omstandigheden. Wiens arm of been deze zomer wordt geraakt door zo'n kwal, kan best dit ledemaat afspoelen met zeewater of azijn. Op de kwallensteek plassen, een bekend cliché, zou ik ook niet aanraden: het is weinig appetijtelijk en is er geen wetenschappelijk bewijs dat het helend werkt", glimlacht Seys. (KPK)