Kustreddingsdienst waarschuwt voor druk paasweekend: “Nu al zwemmen in zee? Levensgevaarlijk”

Dit weekend zijn er nog géén redders aan zee
Photo News Dit weekend zijn er nog géén redders aan zee
Het wordt 24 graden aan zee, de NMBS legt extra treinen in, de beachbars vullen hun voorraden massaal aan, er worden honderdduizenden mensen verwacht en tóch staan er nog geen redders aan zee. “Elk jaar opnieuw krijgen we die vraag. Maar eigenlijk is het simpel: het is momenteel veel te gevaarlijk om al in zee te gaan én logistiek is het onmogelijk om alles last minute te regelen”, zegt An Beun van de Kustreddingsdienst.

Zon, zee en strand: het wordt de komende dagen hét decor voor heel wat Vlaamse gezinnen. Westtoer voorspelde woensdag nog 375.000 dagjestoeristen aan zee tijdens het paasweekend en NMBS legt extra treinen in. Alle ingrediënten zijn aanwezig om van de eerste zomerse temperaturen van het jaar een absoluut succes te maken aan zee. Alleen: onze zwembroek laten we best nog even thuis. Kustreddingsdienst IKWV benadrukt dat het ondanks de stralende zon absoluut afgeraden is om al in volle zee te zwemmen.

Zwemmen in zee? Levensgevaarlijk in het ijskoude water
Photonews Zwemmen in zee? Levensgevaarlijk in het ijskoude water

Gevaarlijk

Het is een jaarlijks wederkerend fenomeen: strandgangers die zich luidop afvragen waarom ze eigenlijk nog niet kunnen zwemmen. Beter gezegd: onder toezicht kunnen zwemmen, want eigenlijk kan niemand verboden worden om al een frisse plons te nemen. Al is dat natuurlijk wel op eigen risico. En die zijn er wel degelijk, zegt An Beun van de Kustreddingsdienst. “Ik begrijp volkomen dat mensen zich nu al geroepen voelen om te zwemmen. Maar het zeewater is nog ijskoud. Het is alles behalve gezond en zelfs gevaarlijk om in zee te zwemmen”, aldus Beun. Blankenberge is vanaf 1 mei traditioneel de eerste badplaats waar redders aanwezig zullen zijn. De rest volgt de weken daarna. Maar kan dat bij dergelijke temperaturen écht niet vroeger, blijft de hamvraag? “Neen”, zegt An Beun duidelijk. “De planningen worden per gemeente al tijdens de winter opgemaakt. Het vergt heel wat voorbereidingen op logistiek vlak om reddersposten op te zetten. Last minute daar iets aan veranderen is dus bijna een onmogelijke zaak. Bovendien zijn heel wat redders jobstudenten die tijdens de paasvakantie volop aan het studeren zijn. Het is dus echt niet zo evident als het lijkt.”

Armbandjes

De eerste drukte aan de kust gaat traditioneel ook gepaard met verloren gelopen kindjes aan zee. Het opstarten van een procedure drenkeling is kostelijk, waardoor best zoveel mogelijk voorzorgsmaatregelen worden genomen. Aan ouders wordt gevraagd een armbandje af te halen bij de diensten Toerisme. Zo kunnen ouders en kind veel sneller herenigd worden. Het besluit luidt dan ook: mensen kunnen zorgeloos genieten van de zon aan zee, maar blijven best uit het water én houden hun kinderen maar beter extra in het oog in de massa.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerd Peeters

  Toch logisch dat het zeewater nog te koud is, het is nog maar pas goed weer.

 • Gerrit Goossens

  Zij die morren omdat ze niet kunnen gaan zwemmen, moeten beseffen dat de gemiddelde zeewatertemperatuur in april aan onze kust rond 8 graden ligt, tegen 16 tot 18 in de zomermaanden. Dat is maar een paar graden meer dan een fles water die uit de koelkast komt. Denk daar maar eens over na: je moet al redelijk gehard zijn om in zo'n koud water geen problemen te krijgen.

 • Myrtle Marien

  T' is veel te gevaarlijk. Maar op Nieuwjaar kan het dan wel met de nieuwjaarsduik ?

 • Albert Hendrix

  wij gingen vroeger zo'n 55 jaar gelede altijd met Pasen naar de zee voor 14 dagen en wij gingen toen toch ook zwemmen,en de aarde is zogezegd opgewarmd dus zou het nu warmer moeten zijn dan toen.