Kerstverlichting in alle soorten bij bezieler Serpentarium

GASTON SAMPSON (83) TOVERT VOOR 17DE KEER ZIJN VOORTUIN OM

Geen kerstdagen zonder Sams kersttafereel: voor de 17de keer heeft Blankenbergenaar Gaston Sampson (83) - in de badstad beter gekend als Sam - een indrukwekkende kerstversiering uitgebouwd voor zijn huis in de Ontmijnersstraat. Deze keer liet hij zich inspireren door de Blankenbergse stoeten.

Bij Marnick Croes (52) in Blankenberge ontdek je een prachtig kerstlandschap.

Croes, bezieler van de reptielenzoo Serpentarium op de Zeedijk, toverde de voorgevel van zijn rijwoning in de Vredelaan in enkele dagen om: levensgrote poema's, een skiënde kerstman, elanden, duizenden lichtjes... Opvallend: Marnick is helemaal geen liefhebber van Kerstmis op zich.

"Die feestdagen zeggen me eerlijk gezegd niet veel. Het is me enkel en alleen om de verlichting en de sfeer te doen. Als kind groeide ik daar mee op", zegt Marnick, die jaarlijks handenvol geld uitgeeft aan de decoratie. "Ik bestel mijn gerief over de hele wereld via het internet. Achteraf moet je daar nog eens de transportkosten bijrekenen. Sommige spullen zijn makkelijk enkele weken onderweg. Dan loopt de prijs wel op. Mijn droom is om ooit van de garage een grote ijsgrot te maken, inclusief rotsen en ijsberen." (MMB)

Gaston Sampson heeft zich overtroffen met een prachtig kersttafereel dat zijn volledige voortuin inneemt. De man is er al 83, maar dat houdt hem niet tegen om een gans jaar te werken aan zijn versiering. Drie jaar geleden laste hij een schrikkeljaar in, maar Sam kon het niet laten om nadien groter en beter uit te pakken.

Deze keer toont hij de glorie van 'Blankenberge Stoetenstad'. En dat hebben we te danken aan de keizer van Oostende, Johan Vande Lanotte. "Vande Lanotte zei dat Oostende dé stad aan zee is. Ik wil tonen dat Blankenberge dé Stoetenstad is. Niemand heeft er meer dan ons", vertelt Gaston. Daarom heeft hij de vier grote stoeten van Blankenberge in miniatuur nagebouwd: Carnavalsstoet, Bloemencorso, Halloweenparade en Vissersstoet. "Daarvoor gebruik ik 106 figuurtjes. Telkens is er een wagen met verklede figuurtjes. Het was een heel jaar werk om alles te maken. De vrieskoude van de jongste dagen heeft me niet tegengehouden. Al waren mijn vingers wel een beetje bevroren (lacht). Maar alles is nu zo goed als klaar."

Sams kersttafereel is ongetwijfeld de mooiste kerstversiering van Blankenberge en de ruime omgeving. Ze heeft dan ook jaarlijks veel bekijks. Het aansteken van de verlichting is zelfs uitgegroeid tot een heus evenement. Altijd de dag na Sinterklaas, want Sam houdt zich aan de traditie. Woensdag om 18 uur is het dus zo ver. De straat zal zelfs afgesloten worden voor het verkeer. "Iedereen is welkom. Hoe meer volk, hoe liever", nodigt Sam uit.

Geen rust

Elke avond tot aan Driekoningen worden de lichtjes van het kersttafereel aangezet. Nadien volgt er geen rust voor Sam, want dan begint hij aan de voorbereidingen van volgende kerst. "Ik weet het thema al, maar zal nog niets verklappen. Het is interessant om nu al te weten wat ik ga maken. Dan kan ik na de feesten het nodige materiaal in promotie kopen. Anders wordt het heel duur", aldus Gaston Sampson.

Blankenbergse stoeten in kerstjasje

Gaston Sampson bij zijn prachtige constructie ter ere van de Blankenbergse stoeten.
Benny Proot Gaston Sampson bij zijn prachtige constructie ter ere van de Blankenbergse stoeten.
Benny Proot
Benny Proot
Benny Proot
Benny Proot
De versierde voorgevel in de Vredelaan.
Benny Proot De versierde voorgevel in de Vredelaan.
Marnick Croes.
Benny Proot Marnick Croes.