Immokantoor ook in beroep vrijuit voor dubbele verkoop huis

Het Gentse hof van beroep.
Wannes Nimmegeers Het Gentse hof van beroep.
Een immokantoor uit Blankenberge en twee huizenverkopers zijn ook in beroep vrijgesproken voor de dubbele verkoop van een woning.

Samen met het immokantoor stonden zaakvoerder B.V., zijn partner M.K. en twee verkopers uit het Antwerpse terecht. In 2012 had makelaar B.V. een huis in de Consciencestraat in Blankenberge verkocht aan Marc Pensis en zijn vrouw Marie-Therese voor 275.000 euro en liet hen ook een compromis tekenen. “Het was onze droomwoning: het telt drie verdiepingen die telkens apart in te richten zijn als wooneenheden. Zo konden wij er wonen met onze zwaar autistische zoon en onze andere zoon”, vertelde het koppel in eerste aanleg.

Er kwam evenwel een verhoogd bod van 345.000 euro, waarop B.V. met de andere kopers in zee ging. Volgens de rechter deden ze niets strafbaars, aangezien er geen enkel compromis is dat de handtekeningen van zowel de kopers als verkopers bevat. Dat komt, omdat zowel de kopers als de verkopers elk een apart exemplaar ondertekenden.

De rechtbank van eerste aanleg sprak de verkopers en het immokantoor vrij. Volgens de rechter ging het niet om een echte verkoopakte, maar om een ontwerp. Kortom: de rechter stelt dat er geen sprake was van een bindende overeenkomst. Marc en zijn vrouw trokken naar beroep, maar ook daar krijgen ze ongelijk. Het hof oordeelde dat het “geenszins vaststaat dat het oorspronkelijke document dat door de verkopers werd ondertekend, werd vernietigd.” Daarnaast stelde het hof in zijn arrest dat  “er geen redenen voorhanden zijn om meer geloof te hechten aan de verklaring van de burgerlijke partij dan aan deze van de beklaagde.” Marc en Marie-Therese waren gisteren nog niet op de hoogte van de uitspraak, “We gaan dit eerst bespreken met onze advocaat om te bekijken wat we kunnen doen”, klinkt het.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.