Geen Havenfeesten? Niet getreurd, er is nu een mooi fotoboek over de afgelopen 70 jaar

Er is nu een boek over 70 jaar Havenfeesten.
rv Er is nu een boek over 70 jaar Havenfeesten.
Het had een feesteditie moeten zijn, 70 jaar Havenfeesten in Blankenberge vanaf komende donderdag. Door de coronamaatregelen gaat het evenement niet door, maar er is wel een boek over de voorbije edities.

De Havenfeesten werden destijds georganiseerd naar aanleiding van het verdwijnen van het visserijbedrijf uit de haven van Blankenberge. Maritieme tradities moesten in ere gehouden worden. De laatste generatie vissers hielp mee aan de oprichting van het feest. Het werd een van de meest authentieke feesten voor de Blankenbergenaar en mensen met roots in de visserij.

Vissersvrouwen

Nu zijn de feesten zelf erfgoed geworden met folklore, klassieke schepen en maritieme muziek. Tal van verenigingen kennen hun oorsprong door deze Havenfeesten”, zegt Peter Sabbe, voorzitter van de vzw. “Het zijn verenigingen die de folklore promoten zoals vissersfolkloregroep Ebbe en Vloed destijds, nadien vissersfolkloregroep De Vrye Visscherye en de folkloregroep De Korre. Ook de Noordzeedansers waren verscheidene jaren actief met volksdansen. De bennedragers, die de vissersvrouwen met de visbennen op de rug uitbeelden, komen nog eenmaal per jaar naar buiten met de vissersstoet. De visbakkers van VONA zetten de traditie door van de visbakkers Blankenberge.”

Garnaalsloep

De restauratie van de garnaalsloep Jacqueline Denise gebeurde eveneens na de belangstelling voor het maritiem erfgoed die werd opgewekt door de Havenfeesten.  

De zeventigste editie zal weliswaar pas voor 2021 zijn, maar het fotoboek komt er nu. Voor deze uitgave van 98 pagina’s werd samengewerkt met een professionele vormgever en is er een oplage van 200 boeken.

Voorintekening kan via Infopunt Toerisme met een rechtstreekse link op de site van Blankenberge:  www.blankenberge.be/fotoboek-havenfeesten. De kostprijs bedraagt 25 euro.