Facelift voor ziekenhuiscampus

AZ ZENO INVESTEERT 12 MILJOEN IN TOEKOMST FABIOLAZIEKENHUIS

NU | Zo ziet het Fabiolaziekenhuis er momenteel uit.
Benny Proot NU | Zo ziet het Fabiolaziekenhuis er momenteel uit.
Ziekenhuisgroep Zeno investeert fors in de toekomst van de ziekenhuiscampus in Blankenberge. De rechtervleugel krijgt een volledige facelift, waarbij de gevel met 3 meter verbreed wordt. De spoeddienst, de geriatrie, het dagziekenhuis, de radiologie en de revalidatie blijven in Blankenberge. Alle chirurgische diensten verhuizen naar de campus in Knokke. Blankenberge krijgt in de plaats een hypermoderne aangezichtskliniek.

AZ Zeno verzekert met de investering van 12,1 miljoen de toekomst van het Blankenbergse Fabiolaziekenhuis. Ook na de opening van de splinternieuwe campus in Knokke, voorzien voor 2017, zal het Blankenbergse ziekenhuis een belangrijke rol blijven spelen.


"We hebben twee jaar strijd geleverd, maar we hebben toestemming van de overheid voor het maximale behoud van de gezondheidszorg in Blankenberge", zegt algemeen directeur, Frank Lescrauwaet. "We behouden de belangrijke spoeddienst en het dagziekenhuis. Ook de radiologie en het labo blijven, net als de geriatrie en twee revalidatieafdelingen. Wel verhuizen de chirurgische activiteiten naar Knokke. Daardoor zal 40 procent van de oppervlakte in het ziekenhuis vrijkomen. Wat goed is, want we hebben nu ruimte tekort. Toch zullen 93 procent van de huidige 50.000 patiënten hier nog terechtkunnen."

NAJAAR 2017 | Toekomstbeeld van hoe AZ Zeno er in het najaar van 2017 zal uitzien.
Benny Proot NAJAAR 2017 | Toekomstbeeld van hoe AZ Zeno er in het najaar van 2017 zal uitzien.

Hoofdingang

Door de vrijgekomen ruimte kan het ziekenhuis grondig herschikt worden. Eerst wordt de hoofdingang aangepakt. De pilaren verdwijnen en het wordt een open ruimte over twee verdiepingen met veel licht. "Op de benedenverdieping komt de splinternieuwe aangezichtskliniek. Daar gaan we alle speciliasten rond oogheelkunde, neus-keel-oor, stomatologie (kaak en tand, red.) en plastische heelkunde samenbrengen. De beste en modernste appartuur planten we daar in en niet in de nieuwe campus in Knokke", aldus Lescrauwaet. "Op de eerste verdieping komt plaats vrij voor ruimere consultatieruimtes. Op de tweede verdieping komt de geriatrie en de revalidatie op het derde."

Rechtervleugel

Aan de buitenkant krijgt de rechtervleugel uit 1973 een grondige facelift. Er komt een nieuwe buitenschil die 3 meter breder is dan nu het geval is. Daardoor kunnen alle kamers groter worden, van 3,7 op 4,3 meter naar 3,7 op 7,3 meter. "Dat is groter dan de kamers in de nieuwe campus in Knokke", zegt Lescrauwaet. "We gaan verder voor een groene omgeving rond het ziekenhuis zorgen. De bezoekersparking wordt ook herschikt. Men zal binnenrijden via de Verhaeghestraat en uitrijden via de Rodenbachstraat, wat heel wat veiliger is dan nu."


De werken zouden in het najaar van 2017 starten en 18 maanden duren. Daarvoor trekt Zeno 12,1 miljoen eigen middelen uit. Het Blankenbergse stadsbestuur is blij dat Zeno de toekomst van het ziekenhuis verzekert. "Dit is een belangrijke mijlpaal. Het is belangrijk om als toeristische stad ons ziekenhuis te behouden", aldus burgemeester Patrick De Klerck.