Bouw zwembad had al begonnen moeten zijn

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN BLANKENBERGE

Het huidige zwembad in Blankenberge heeft zijn beste tijd gehad.
Foto Proot Het huidige zwembad in Blankenberge heeft zijn beste tijd gehad.
Iedereen was het er zes jaar geleden over eens: er moest een nieuw zwembad komen in Blankenberge. Maar zes jaar later is nog geen steen verlegd. Er is nu een ontwerp. Onder meer het wellnessgedeelte werd geschrapt om het goedkoper te maken. Wat vinden de partijen van de plannen?

Binnen de meerderheidspartijen Open Vld en N-VA was er onenigheid over de kostprijs en de invulling van het zwembad. Er werd hard tegen hard gediscussieerd. N-VA wilde geen zwembad van 13 miljoen euro met sauna en wellness. "Het is een turbulent dossier geweest en het ligt niet aan het politiek getouwtrek dat er nog geen spade in de grond is gegaan", zegt Daphné Dumery (N-VA). "Die 13 miljoen schoot ons in het verkeerde keelgat. Zo was het helemaal niet afgesproken. Ik vind het nu wel spijtig dat er geen glijbaan is voorzien, maar we moeten gewoon op de centen letten."

Gelekt in de pers

Dat vindt ook huidig burgemeester Ivan De Clerck (Open Vld). "Het is een belangrijk dossier en de financiële omvang verdient tijd en aandacht. De afwezige schepen van sp.a (Jurgen Content, red.) heeft het eerste voorontwerp en de raming ervan aan de pers gelekt en daarna werd het dossier bewust bemoeilijkt en vertraagd. Vandaar dat er vertragingen waren. Dat is niet in het belang van de Blankenbergse bevolking geweest."

Grote beloftes

Sandy Buysschaert (CD&V): "Beloftes van bepaalde schepenen konden niet groot genoeg zijn en dat heeft de kostprijs in eerste instantie ver boven het vooropgestelde budget geduwd", stelt Buysschaert vast. "Er was terechte kritiek op de plannen voor het nieuwe zwembad, zowel van de oppositie als binnen de meerderheid. De grote vraag is of het amateurisme in dit dossier en de vertraging geen gevolgen zullen hebben voor het binnenhalen van een aanzienlijke subsidie voor het project." Want ook dat is belangrijk om de kostprijs voor de stad en de belastingbetaler te drukken. (BHT)