Blankenberge wapent zich tegen zware storm

De kust wapent zich tegen de storm die de komende dagen over ons land trekt. In Blankenberge werden gisteren al verschillende stormmuren geplaatst om te vermijden dat het zeewater de stad zal binnenstromen. "We nemen geen enkel risico", zegt Nico Germonprez van de stad Blankenberge. In Knokke-Heist nemen ze voorlopig geen maatregelen.

De stad Blankenberge neemt met de zware storm in het vooruitzicht geen enkel risico. Er wordt verwacht dat het waterpeil hoger zal zijn dan tijdens de Sinterklaasstorm van 2013. Op verschillende plaatsen was men gisteren al druk in de weer om te voorkomen dat het zeewater de straten zou binnenlopen. Zo werd de tunnel aan de Charlierhelling afgesloten met een stormmuur.

"Geen risico's nemen"

"We verwachten niet dat het zeewater effectief zo ver zal komen, maar we nemen geen enkel risico", verklaart Nico Germonprez. Ook in andere delen van Blankenberge werden de nodige maatregelen genomen. Langs de jachthaven plaatsten de stadsdiensten muurtjes tussen de golfbrekers om alles volledig dicht te houden. "Het piekmoment wordt vrijdag om iets over 14 uur verwacht. Toch beginnen we nu al met de maatregelen om zeker te zijn", aldus Germonprez.

Parkings afgesloten

Ook enkele parkings zullen afgesloten worden. Zo werd aan de eigenaars van de voertuigen op de parking Barcadère, met de boot Victorine, gevraagd om hun auto te verplaatsen. De parking blijft zeker tot vrijdagmiddag afgesloten. "De kans bestaat dat deze onderloopt tijdens de storm. We gaan daarom preventief tewerk", zegt de politie.

Ook de doorgang tussen de Franchommelaan en de Havenwandeling, beter gekend als de Pekelput, zal worden afgesloten. Tot slot zijn ook De Pier en het Oosterstaketsel sinds gisterenavond niet toegankelijk. Er worden zandzakjes klaargehouden indien dat nodig zou blijken. De maatregelen blijven van kracht tot vrijdagnamiddag.

In Knokke-Heist houden ze zich paraat, maar komen er voorlopig geen extra maatregelen. "We houden het weerbericht goed in de gaten en grijpen in, indien nodig", aldus Isolde Van Eenooghe, woordvoerster van politie Knokke.

In De Haan heeft de storm dan weer gevolgen voor de kerstboomverbranding. Die stond gepland voor zaterdag, maar moet verplicht afgelast worden op vraag van De Maritieme Dienstverlening en Kust. (MMB)

De stadsdiensten plaatsen een stormmuur aan de Charlierhelling.
Mathias Mariën De stadsdiensten plaatsen een stormmuur aan de Charlierhelling.