Appartementen voorzien in eigen energie

PROJECTLEIDER BOUWT VOOR HET EERST 'FLATGEBOUW OP BATTERIJEN'

Minister Tommelein toont een van de batterijen die in het appartementsgebouw geplaatst zullen worden. Naast hem projectleider Nick Verwimp en ingenieur Marc Van Goidenhoven.
Foto Benny Proot Minister Tommelein toont een van de batterijen die in het appartementsgebouw geplaatst zullen worden. Naast hem projectleider Nick Verwimp en ingenieur Marc Van Goidenhoven.
In Blankenberge heeft Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) zaterdagochtend de voorstelling van een project voor een energiezuinig appartementencomplex bijgewoond. De appartementen zullen met behulp van zonnepanelen zelf stroom opwekken, die zal opgevangen worden in batterijen. Bedoeling is dat de woningen volledig onafhankelijk van het elektriciteitsnet kunnen functioneren. Een primeur in België. "Ik ben al jaren bezig met dit project. Blankenberge schrijft mee geschiedenis", zegt projectleider Nick Verwimp, die zelf in de badstad woont.

De bouw van het 'groene' complex in de Koninginlaan gaat in april 2018 van start. Projectleider Nick Verwimp van NV Projectbouw gelooft rotsvast in het concept. "Groene energie is de toekomst. Enkele jaren geleden ben ik naar EnerSys (de leverancier van de batterijen, red.) gestapt met de vraag wat de mogelijkheden waren. Eenvoudig was het niet. Batterijen zijn duur en ze koppelen aan zonnepanelen in een flatgebouw was nog nooit gebeurd in België. Heel wat mensen geloofden niet dat het haalbaar zou zijn. En kijk, vandaag schrijven we geschiedenis", zegt Nick, die zelf in Blankenberge woont. "Voor mij persoonlijk was het belangrijk om hier te doen. De badstad zit duidelijk in de lift. We schrijven samen geschiedenis. Ik ben ervan overtuigd dat dit een absolute meerwaarde is voor Blankenberge." Het flatgebouw zelf zal uit zes appartementen bestaan. Simpel gezegd wordt de overtollige energie van de zonnepanelen opgeslagen in een batterij.

Geen subsidies

Burgemeester Ivan De Clerck (Open Vld) en schepen van Wonen Björn Prassen (Open Vld) woonden de voorstelling met bijzondere belangstelling bij en beamen de woorden van de projectleider. Minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) reageert enthousiast op de plannen.


"In de eerste plaats wil ik de initiatiefnemers uiteraard bedanken. In de toekomst moeten we minder energie verbruiken, dat weet iedereen. Dit is dus een heel belangrijk project met de toekomst in gedachten", aldus Tommelein. Op subsidies moet voorlopig wel niet gerekend worden. "Teveel subsidies geven is nergens voor nodig. Pas op: ik sluit niet uit dat we het in de toekomst tijdelijk wel doen. Soms moet je een kind een duwtje in de rug geven voor het vertrokken is", aldus de minister. Blankenbergenaar Nick Verwimp is desalniettemin overtuigd dat zijn project een succes wordt.

Niet rendabel

Opvallend: op dit moment is de batterij niet rendabel. "Puur economisch gezien is de batterij nu nog niet interessant", geeft ingenieur Marc Van Goidenshoven van EnerSys toe. De kostprijs is dan ook niet min. Voor een gemiddeld appartementsgebouw zijn er 48 batterijen nodig plus zonnepanelen. De totale prijs daarvan loopt - inclusief volledige installatie - al snel op tot 80.000 euro. Om de zes jaar komt daar nog eens enkele duizenden euro bovenop voor de vervanging van de batterijen.


"We schatten dat de elektriciteit binnen enkele jaren een stuk duurder zal worden. Vanaf dan kan het wel rendabel worden. We bouwen een systeem waar een aansluiting op het elektriciteitsnet overbodig wordt", besluit Marc Van Goidenshoven.