20 kleine walvissen voor kust

CÉDRIC FILMT TIJDENS TOCHTJE OP ZEE GROEP GRIENDEN

Cédric nam een foto van de kleine walvissen.
Kos Cédric nam een foto van de kleine walvissen.
Cédric Van de Walle (35) uit Varsenare heeft gisteren tijdens een vistochtje een twintigtal grienden, een soort kleine walvissen, gespot voor de Blankenbergse kust. De laatste keer dat de dieren in groep bij ons opdoken, dateert al van 1988. "Het was prachtig om zien hoe ze met elkaar communiceerden", vertelt Cédric.

Cédric Van de Walle beleefde gisteren samen met zijn schoonvader een bijzondere trip op zee. "We hadden via de radio al van andere vissersboten de melding gekregen dat de walvissen in het water vertoefden en hoopten er een glimp van op te vangen. Bij het binnenvaren van Blankenberge merkten we de grienden op. Samen met mijn schoonvader ga ik geregeld vissen. We huren dan een boot. In het verleden spotten we al eens een bruinvis of een zeehond, maar zo'n groep grienden zien was echt super. Ze waren met 20 à 25. De dieren waren voortdurend via geluid met elkaar aan het communiceren. Ze zwommen rustig in groep en we konden tot op 10 meter komen. Met mijn iPhone nam ik heel wat foto's. Ook maakte ik enkele filmpjes", zegt Cédric, die medezaakvoerder is van restaurant De Velddreef in Varsenare.

Kos

Pier

Het is zeldzaam om een groep grienden te zien voor onze kust. "Dit is heel uitzonderlijk", licht Dominique Verbelen van Natuurpunt toe. "De laatste keer dat grienden in groep bij ons opgemerkt werden, was in september 1988. Toen belandden ze in de voorhaven van Zeebrugge. In 2002 werden er wel nog eens twee gezien en in 2007 drie. Maar een hele groep bleef een volledige namiddag voor de kust van Blankenberge. Op een bepaald moment naderden de grienden zelfs tot op 100 meter van de Pier. Maandag werden er ook al 23 van deze walvissen gespot ter hoogte van de zuidoostkust van Engeland. Ik vermoed dat het om dezelfde groep gaat. Grienden vertoeven normaal gezien aan de Golf van Biskaje of de Shetlandeilanden en kunnen tussen de drie en zes meter groot zijn. In tegenstelling tot dolfijnen springen ze niet of nauwelijks uit het water. Als ze uitademen, ontstaat er ook geen meters hoge spuitfontein zoals bij potvissen. Vissers hoeven overigens geen schrik te hebben: ze zullen niet aanvallen. Deze groep is waarschijnlijk afgedwaald", aldus Verbelen.


Wie Cédrics filmpje wil zien, kan


terecht op www.hln.be/grienden

Cédric Van de Walle Varsenare
Kos Cédric Van de Walle Varsenare
Grienden voor de kust van Blankenberge.
Kos Grienden voor de kust van Blankenberge.