'Madam rolstoel' riskeert 4 jaar voor cannabishandel

RECHTER WOEDEND: "DAT TERWIJL U 2.000 EURO UITKERING KRIJGT"

Gina C. en haar man verlieten gisteren samen de rechtszaal.
Jelle Houwen Gina C. en haar man verlieten gisteren samen de rechtszaal.
Een 59-jarige vrouw uit Blankenberge en haar Marokkaanse man riskeren elk vier jaar cel omdat ze liefst zeven kilogram cannabis aan de man brachten. Opvallend: de vrouw is gekluisterd aan een elektrische rolstoel en stond dan ook bekend als 'madam rolstoel'. "En dat terwijl u 2.000 euro invaliditeitsuitkering krijgt. Een schande!", maakte de rechter zich kwaad.

Begin 2016 kwamen bij de politie van Blankenberge tips binnen over Gina C. en haar man Mohamed R. (59). Veel speurwerk had de politie niet meer. "Het gaat om een vrouw die in een elektrische rolstoel zit en zo al haar deals regelt. Je kunt niet missen", luidden de tips. Op 28 maart 2016 viel de politie in de woning van C. binnen. Ze troffen 726 gram cannabis aan, die de vrouw verborg in een holte in haar lichte vrachtauto, die omgebouwd was voor het gebruik van haar rolstoel. Bovendien had C. 4.000 euro cash bij zich en haar man 900 euro. Om de zaak helemaal zo klaar als een klontje te maken: ze had maar liefst 7 gsm's, die ze gebruikte om de deals te regelen.

7 kilo cannabis

Dat 'madam rolstoel' - C. spreekt zowel Frans als Vlaams - bekend was in heel Blankenberge blijkt ook uit het aantal klanten die ze had. "Ze had er allicht tientallen, want er duiken verscheidene namen op die we hier nog zagen passeren", zei de procureur. "Al twee jaar lang rijden ze met de Mercedes van mijnheer geregeld naar Brussel om cannabis te kopen. In totaal hebben ze zeker 7 kilogram verkocht, goed voor een opbrengst van minstens 66.000 euro. Dat geld vorder ik terug, en daarbovenop een celstraf van elk 4 jaar. Beiden zijn al veroordeeld voor drugsfeiten."


Advocaat Kris Vincke was het niet eens met de gevraagde celstraf.


"Dat is veel te zwaar, het is eigenlijk een schrijnend verhaal. Het gaat eerder om 'raamverkoop', en telkens om veel kleine hoeveelheden. Mevrouw is getroffen door een levensbedreigende ziekte en herstelt van kanker. Haar man vindt geen werk en heeft geen inkomsten. Daarnaast kwam hun zoon plots terug thuis wonen en ook hij had geen inkomsten, enkel een berg schulden. Ze kwam niet meer rond en zag geen andere oplossing dan dealen."

Geen enkele mildheid

De rechter pikte die uitvluchten niet. "Mevrouw, uit documenten die u mij hier toont blijkt dat u liefst 2.000 euro invaliditeitsuitkering krijgt! 2.000 euro alsjeblieft! Er zijn er die het met véél minder moeten doen. Dat betekent dat u overleeft dankzij de gunst van de maatschappij maar dat u diezelfde maatschappij dan om zeep helpt door drugs te dealen. Dat is verschrikkelijk. Jullie hebben allebei fysieke problemen, maar toch zijn jullie wel in staat om kilometers te rijden voor drugs en een hele handel op poten te zetten. Ik zeg het jullie nu al: jullie krijgen geen enkele mildheid!"


De rechter velt een vonnis op 7 december.