"Halloweenparade verdient meer steun"

GRIEZELEVENEMENT KRIJGT NEGEN KEER MINDER STADSGELD DAN BLOEMENCORSO

HALLOWEENPARADE: 19.913 EURO SUBSIDIE
Benny Proot HALLOWEENPARADE: 19.913 EURO SUBSIDIE
De Blankenbergse Halloweenparade ontvangt negen keer minder geld van de stad dan de Bloemencorso: respectievelijk 19.913 en 178.233 euro. Dat berekende oppositiepartij CD&V. "Extra geld is welkom", zegt Nick Dhondt van de Halloweenparade. "We zitten niet met een bodemloze stadskas", tempert schepen Daphné Dumery.

Blankenberge heeft er een uiterst succesvol halloweenweekend opzitten. De parade was zaterdagavond een topper die veel volk naar de badstad bracht. In nog geen vijf edities is het evenement uitgegroeid tot de grootste parade in haar soort in ons land. Opmerkelijk genoeg wordt het gebeuren volledig gedragen door vrijwilligers vanuit de Middenstandsraad. De halloweenactiviteiten krijgen van de stad 'slechts' 19.913 euro subsidie. De Bloemencorso eind augustus mag dan weer op 178.233 euro rekenen. De carnavalsstoet, net als de andere twee evenementen ook een grote publiekstrekker, krijgt een budget van 63.149 euro. "Als je ziet hoe veel volk de halloweenstoet op de been brengt, dan moet er toch meer op ingezet worden", zegt Sandy Buysschaert van CD&V. "Indien er budgettaire ruimte is, moeten Halloween en carnaval meer ondersteund worden. Investeren in wintertoerisme is belangrijk. Om de mensen te blijven lokken, moet je steeds beter doen. En koken kost geld. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat er minder geld naar de Bloemencorso moet gaan."

CARNAVAL: 63.149 EURO SUBSIDIE
Benny Proot CARNAVAL: 63.149 EURO SUBSIDIE

Wedstrijd

CD&V denkt aan het invoeren van een wedstrijd met geldprijzen om de competitie tussen de groepen in de Halloweenparade aan te wakkeren, zoals ook bij de carnavalsstoet of de Bloemencorso al gebeurt. De organisatoren van de Halloweenparade zeggen uiteraard geen neen tegen extra middelen, maar een wedstrijd willen ze niet. "Alleen dankzij sponsors is het nu haalbaar. We hebben een fantastische schepen van Middenstand (Daphné Dumery, red.) die achter ons staat, maar een groter budget zou wel welkom zijn. Veel mensen zetten zich nu belangeloos in. Gemotiveerde groepen en fanfares doen voor een appel en een ei mee", zegt Nick Dhondt, bezieler van de parade. "We gaan nu nog de voorbije editie evalueren en de volgende editie al voorbereiden. Een wedstrijd past daar niet bij. De Halloweenparade is en blijft een vriendschappelijke optocht."


Het stadsbestuur is niet van plan om de budgetten voorlopig op te trekken. "We hebben net een knaller van een halloweenweekend gehad. Het werkt dus", zegt schepen van Middenstand Daphné Dumery. "De Corso is totaal anders en wordt volledig door de stad georganiseerd. Halloween is gegroeid vanuit de middenstand en heeft net daarom die gezellige eigenheid. Ik vraag me af hoe de CD&V dat zou verbeteren. We zitten ook niet met een bodemloze stadskas", aldus Dumery.

BLOEMENCORSO: 178.233 EURO SUBSIDIE
Benny Proot BLOEMENCORSO: 178.233 EURO SUBSIDIE