"Droom om hotel te renoveren spat uit elkaar"

HUURDER ROOFT FRITUUR IN NEW KENNEDY LEEG EIGENAAR ZIT MET FINANCIËLE KATER

De huurder liet tonnen rommel achter in het pand van Frank van Hyfte (op foto).
Benny Proot De huurder liet tonnen rommel achter in het pand van Frank van Hyfte (op foto).
Het voormalige Hotel New Kennedy in de De Smet de Naeyerlaan zal binnenkort opnieuw verkocht worden. Frank van Hyfte (52) doet het pand na enkele maanden al van de hand, nadat een huurder de frituur in het gebouw leegroofde. De schade loopt op tot in de tienduizenden euro. "Mijn plannen om het hotel te renoveren, verdwijnen zo in de vuilnisbak", zucht Frank.

Het vervallen pand in de De Smet de Naeyerlaan in Blankenberge stond al enkele jaren leeg, toen Frank Van Hyfte (52) midden 2016 besliste het voormalige hotel op te kopen. "Ik zag het als een investering. De bedoeling was om het gebouw volledig te renoveren tot een hotel met een 12-tal kamers", vertelt Frank. De financiering met de bank was zo goed als rond. Bijkomend voordeel was dat de frituur in het pand wél in perfecte staat en gebruiksklaar was. "Op die manier kon ik dat gedeelte verhuren en zo een huurovereenkomst voorleggen aan de bank voor de financiering van de volledige renovatie", aldus Frank. Na enige tijd was er een kandidaat. Zijn plannen zagen er goed uit, waarna een contract werd ondertekend. Nu, drie maanden later, blijft Frank achter met een leeggeroofde én beschadigde ruimte.

De vaatwasmachines zijn verdwenen.
Benny Proot De vaatwasmachines zijn verdwenen.

10.000den euro schade

"De miserie begon al vlak na het ondertekenen van het huurcontract. Er was afgesproken dat de huurder het materiaal in de frituur kon overkopen. Voor de industriële friteuses was een prijs van 10.000 euro overeengekomen. Nooit heb ik een cent gezien. Ook de huur betaalde hij geen enkele keer", getuigt Frank. Na lang aandringen slaagde de eigenaar erin om zijn huurder uit het pand te krijgen. Enige afspraak was dat de man nog enkele persoonlijke spullen zou komen ophalen in de frituur. Begin deze week kwam Frank plots voor een grote verrassing te staan.


"In plaats van enkele persoonlijke spullen mee te nemen, roofde hij mijn volledige frituur leeg", aldus Frank. De huurder nam 'zijn persoonlijke spullen' wel heel ruim en nam werkelijk alles mee. De industriële friteuses - waar hij nooit voor betaalde - alleen al zijn meer dan 10.000 euro waard.


"Hij nam ook de droogkast, een wasmachine, de toonbank en het kookfornuis mee. Daarnaast liet hij het gebouw achter als een stort. De schade loopt heel erg hoog op", zucht Frank. Een eerste snelle berekening leert dat er voor tienduizenden euro gestolen en schade is.


De moed zakt Frank in de schoenen.


"De kans is héél erg groot dat ik het pand opnieuw te koop stel. Het kan bijna niet anders. Een nieuwe huurovereenkomst kan ik niet voorleggen aan de bank, gelet op de schade. Mijn plannen om het hotel nieuw leven in te blazen, verdwijnen zo in de vuilnisbak." De man nam ondertussen een advocaat onder de arm en hoopt de geleden schade te recupereren.

Uitzonderlijk

Bij de Eigenaarsbond benadrukken ze dat dergelijke problemen eerder uitzonderlijk voorkomen. "Jammer genoeg kan men als eigenaar niet alles vermijden. De eigenaar kan wel altijd bij de Eigenaarsbond terecht voor begeleiding om een procedure te starten. Naast de waarborg kan een verhurende eigenaar zich ook verzekeren", reageert Roland Haentjens, voorzitter van de Eigenaarsbond. In volle asielcrisis was Blankenberge van plan om in de New Kennedy een 25-tal asielzoekers op te vangen. Het OCMW overwoog om het hotel te kopen, maar sloot uiteindelijk een huurcontract met de nieuwe eigenaar. Het bleek niet meer nodig om vluchtelingen op te vangen, waardoor ook het huurcontract niet doorging. "De asielproblematiek is weg. Dat was de enige reden om het te huren. Nu zijn we niet meer geïnteresseerd", aldus OCMW-voorzitter Ivan De Clerck (Open Vld).